Ptak_mega_22.11
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Sanepid negatywnie ocenił stan sanitarny ośmiu zakładów garmażeryjnych

20 kwietnia 2005

Z 33 zakładów produkujących wyroby garmażeryjne, skontrolowanych w ub. roku w Lubuskiem przez Sanepid, osiem otrzymało ocenę niedostateczną.

Były to na ogół obiekty średniej wielkości produkujące wyroby z mięsa: kotlety, szaszłyki, krokiety - poinformowała we wtorek PAP rzecznik prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp. Jowita Żurawska.

W roku 2004 w 33 nadzorowanych przez inspekcję sanitarną zakładach przeprowadzono prawie 80 kontroli. Najczęstsze uchybienia jakie stwierdzono to niewłaściwy stan techniczny obiektu, brak zapisów z wykonywania kontroli wewnętrznej oraz brak opracowanej instrukcji dobrej praktyki higienicznej, a także niewłaściwe znakowanie produkowanych wyrobów.

"Zastrzeżenia budził również brudny, zniszczony sprzęt produkcyjny oraz brak wyniku badania wody. W przypadku zakładów produkujących wyroby z użyciem surowców pochodzenia zwierzęcego prowadzona była szeroka współpraca z Inspekcją Weterynaryjną" - powiedziała Żurawska.

Wynikiem kontroli w tych zakładach było wydanie 28 decyzji administracyjnych, w tym w jednym przypadku o przerwaniu produkcji z powodu braku odpowiednich warunków chłodniczych.

Za naruszenie przepisów sanitarnych nałożono 9 mandatów karnych na sumę 1350 zł.

Do badań laboratoryjnych pobrano 84 próbki wyrobów garmażeryjnych. Pochodziły one zarówno z zakładów garmażeryjnych, jak i z zakładów małej gastronomii, zakładów żywienia zbiorowego oraz z obrotu.

Około 1/3 przebadanych próbek nie spełniała norm sanitarnych. Wykryto w nich m.in. obecność komórek drożdży, bakterii z grupy coli, a także stosowanie niedozwolonej substancji konserwującej.

"Duży wpływ na jakość zdrowotną wyrobów garmażeryjnych, szczególnie nieopakowanych, ma stan sanitarny miejsc obrotu i higiena personelu. Z tych powodów warto zwrócić uwagę na sposób przechowywania, czystość w sklepie i higienę sprzedawców przed dokonaniem zakupów tego typu wyrobów" - dodała Żurawska.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę