MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Skupiono już 1/3 półtusz wieprzowych na odnowienie rezerw państwowych.

28 stycznia 2004

Skupiono już prawie 1/3 półtusz wieprzowych na odnowienie rezerw państwowych. Według danych Agencji Rynku Rolnego do tej pory rolnicy dostarczyli 7,6 tys. ton mięsa. Większość surowca pochodzi z Wielkopolski.

Producenci za odstawiane tuczniki dostają teraz średnio od 3,20 do 3,40 zł za kilogram. Półtusze w klasie E kosztują natomiast 5,02 zł za kilogram, klasa U jest o 15 gr. tańsza. Malejące zapasy żywca wieprzowego i agencyjne ceny skupu wpływają na podwyżki surowca w całym kraju. Rosną ceny tuczników skupowanych nie tylko na rezerwy i eksport, ale tych przeznaczonych na krajowy rynek i na przerób.

Niektóre zakłady mięsne już 2 tygodnie temu podniosły nieco ceny żywca. Inne przymierzają się do tego wkrótce. Na razie zakłady jeszcze utrzymują dotychczasowa cenę skupu żywca wieprzowego. Niektóre myślą jednak o podwyżce już pod koniec tego tygodnia, średnio o 20 gr. za kilogram.

Największy wzrost cen prosiąt widać na targowiskach w woj. mazowieckim, w ciągu 2 tygodni średnio o 10-20 zł za parę. Na Dolnym Śląsku i Pomorzu odnotowano spadki.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę