MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Spór o brytyjską wołowinę

25 września 2002

Paryż jest coraz bliższy zakończenia, trwającego już 6 lat, sporu o brytyjską wołowinę. Zdaniem ekspertów z francuskiej agencji kontroli żywności, mięso angielskich krów nie zagraża już zdrowiu konsumentów.

Francuscy eksperci mówią o pomyślnych badaniach, jakie przeszła angielska wołowina, nie wspominając nic o groźbie zapłacenia grzywny, jaką wyznaczył Europejski Trybunał Sprawiedliwości, w przypadku, gdy władze nie zniosą embarga. A suma jest niebagatelna: 160 tys. euro, za każdy dzień zwłoki. Francuzi musieliby rozpocząć wypłatę odszkodowania już za kilka miesięcy. W zamian za to rozpoczęli działania mające na celu otworzenie granic dla brytyjskiego mięsa. Zanim zostały one na dobre zamknięte wielkość eksportu szacowana była na ponad 800 mln dolarów rocznie.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę