MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Strusi debiut na parkiecie

3 lipca 2002

Na warszawskiej giełdzie towarowej po raz pierwszy zawitało strusie mięso.

Półtusze można było dostać w cenie 68,50 zł za kilogram. W ofercie znalazły się także schłodzone filety – po 89 zł/kg, steki – po 85 zł/kg, hamburgery – 47,20 zł/kg oraz mięso gulaszowe – po 49,50 zł/kg.

Do tej pory specjałów z mięsa strusiego można było skosztować jedynie w ekskluzywnych restauracjach. Być może teraz strusina  zacznie pojawiać się także na sklepowych półkach. 

Pomimo, iż hodowla strusi na mięso ma swoich przeciwników, to przez wielu uważana jest za rozwojową. W naszym kraju działa obecnie ponad 100 strusich ferm.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę