Ptak_mega_22.11
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Suszone śliwki zamiast konserwantów

3 grudnia 2002

Badania przeprowadzone w USA wykazały, że ekstrakt z suszonych śliwek węgierek zmniejsza zanieczyszczenie mięsa chorobotwórczymi bakteriami.

Dodanie tego ekstraktu do surowej mielonej wołowiny i surowych kiełbasek wieprzowych znacznie ograniczało populację występujących w nich bakterii Salmonella typhimurium, Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus i Escherichia coli. Pozwala to na przedłużenie o ponad tydzień okresu przechowywania surowej mielonej wołowiny w temperaturze 70°C.

Ekstrakt wpływa również korzystnie na soczystość mięsa. Powoduje, że po ponownym podgrzaniu nie staje się suche. Jednocześnie nie zmienia smaku mięsa.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę