MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Suszone śliwki zamiast konserwantów

3 grudnia 2002

Badania przeprowadzone w USA wykazały, że ekstrakt z suszonych śliwek węgierek zmniejsza zanieczyszczenie mięsa chorobotwórczymi bakteriami.

Dodanie tego ekstraktu do surowej mielonej wołowiny i surowych kiełbasek wieprzowych znacznie ograniczało populację występujących w nich bakterii Salmonella typhimurium, Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus i Escherichia coli. Pozwala to na przedłużenie o ponad tydzień okresu przechowywania surowej mielonej wołowiny w temperaturze 70°C.

Ekstrakt wpływa również korzystnie na soczystość mięsa. Powoduje, że po ponownym podgrzaniu nie staje się suche. Jednocześnie nie zmienia smaku mięsa.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę