Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Sytuacja na rynku wieprzowiny

2 grudnia 2005

Grudzień to dla producentów wyrobów mięsnych czas wzmożonych zakupów, szczególnie wieprzowiny. Poszukiwania dużych partii surowca trwa, a ceny pną się w górę. Kilogram półtusz w klasie R zdrożał do ponad 5 złotych za kilogram. Od zeszłego tygodnia to wzrost nawet o 70 groszy. Drożej może być jeszcze około półtora tygodnia, bo przetwórcy muszą zrobić przed Bożym Narodzeniem zapasy. Później zakłady mięsne skupią się na produkcji świątecznych wyrobów. Wtedy ceny zaczną spadać. Warto więc korzystać z wysokich cen i sprzedawać półtusze, aby nie zostać z towarem na przyszły rok. A konkurencja nie śpi. Na rynek docierają informacje, że ceny importowanej z Belgii czy Danii wieprzowiny są coraz niższe.

Ceny najlepszych mięs, takich jak schab, szynka czy karkówka jeszcze się nie zmieniły. Ale tuż przed świętami te mięsa będą drożeć najbardziej. Teraz wzrosły jedynie ceny tłuszczów drobnych, bo zwiększyło się zainteresowanie ze strony ukraińskich i białoruskich kupców.

Ceny elementów wieprzowych - giełdy towarowe
tłuszcze 1,20 – 3,00 zł/kg
łopatka 5,30 – 9,90 zł/kg
szynka 7,00 – 11,70 zł/kg
karkówka 7,40 – 12,00 zł/kg
schab 9,50 – 15,40 zł/kg

półtusze:
kl. E 5,30 – 6,10 zł/kg
kl. U 5,10 – 5,90 zł/kg
kl. R 4,90 – 5,70 zł/kg


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę