MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Sytuacja na rynku wieprzowiny

16 stycznia 2006

Najgorsze dwa tygodnie giełdowego handlu wieprzowiną chyba już się kończą.

W porównaniu z zeszłym tygodniem ceny lepszych gatunków mięs wzrosły o 20 – 30 groszy za kilogram. Zakłady kupują surowiec pod bieżącą produkcję a chłodnie, zaczynają patrzeć na rynek z nieśmiałym optymizmem.

Sytuację tę można po części tłumaczyć mniejszym importem. Mimo niskich cen w Europie i kursu euro, mięsa z Holandii czy Belgii nie sprowadzono ostatnio zbyt wiele. Unijna wieprzowina powoli zaczyna drożeć i za chwilę sprowadzanie jej przestanie się całkowicie opłacać-mówią maklerzy.

Ta wiadomość może ucieszyć eksporterów. Przy mniejszym imporcie, znaczną część tego, co wędrowało na wchód będzie można zagospodarować na krajowym rynku.

Wieprzowina:
skórki 0,60 – 2,00 zł/kg
tłuszcze 1,10 – 2,90 zł/kg
słonina 2,20 – 3,30 zł/kg
podgardla 2,70 – 4,10 zł/kg
serca 3,10 – 3,50 zł/kg

mięso wieprzowe:
łopatka 6,70 – 8,60 zł/kg
karkówka 9,50 – 10,60 zł/kg
szynka 9,50 – 11,70 zł/kg
schab 11,60 – 14,50 zł/kg

półtusze:
kl. E 4,95 – 6,60 zł/kg
kl. U 4,75 – 6,40 zł/kg
kl. R 4,55 – 6,20 zł/kg

Horrorem określają maklerzy sytuację na rynku mięs drobnych. Np. kilogram podgardli w najtańszych ofertach sprzedaży kosztuje 2 złote 70 groszy i jak mówią producenci jest to granica opłacalności. Tymczasem ceny kupna są przynajmniej o 1 grosz wyższe.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę