Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Trzoda opłacalna w Unii?

14 marca 2006

Według brytyjskich ekspertów największe koszty związane z hodowlą trzody chlewnej ponoszą rodzimi rolnicy a także włoscy i austriaccy. Najtrudniej konkurować z Hiszpanami i Duńczykami.

Przeliczono między innymi ile pracy potrzeba na wyhodowanie jednej świni. W Danii, niewiele ponad godzinę, w Austrii aż 3. Eksperci zsumowali także koszty wyprodukowania kilograma mięsa.

W Wielkiej Brytanii sięgnęły 35 pensów, w Irlandii 21. Nic więc dziwnego, że unijni producenci często nie są w stanie konkurować z eksporterami z Brazylii, gdzie nakłady na hodowlę są o połowę mniejsze.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę