Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

"Uwaga" TVN: Pokrętne tłumaczenia Constaru

12 maja 2005
Produkty pod marką Constar nigdy nie były i nie będą produkowane pod marką Krakus - poinformował w oświadczeniu przesłanym przewodniczący rady nadzorczej Zakładów Mięsnych Constar w Starachowicach, Zbigniew Szpak.

Odniósł się w ten sposób do poniedziałkowej informacji TVN, że Constar rozmawia z sieciami handlowymi o sprzedaży swoich wędlin pod marką Krakus. Producentka programu TVN "Uwaga!" Monika Szymborska powołała się przy tym na sygnały od przedstawicieli sieci handlowych.

"W nawiązaniu do informacji przedstawionych podczas konferencji prasowej stacji TVN 9 maja i cytowanych przez inne media, jakoby Zakłady Mięsne Constar próbowały sprzedawać swoje produkty pod szyldem marki Krakus, rada nadzorcza Constar informuje, iż: wyroby marki Constar są produkowane wyłącznie w starachowickich Zakładach Mięsnych Constar, marka Krakus należy do spółki Animex, a starachowickie Zakłady Mięsne Constar są jednym z zakładów Grupy Animex wytwarzających wyroby tej marki; produkty pod marką Constar nigdy nie były i nie będą produkowane pod marką Krakus" - napisał w oświadczeniu Szpak.

Producentka "Uwagi", Monika Szymborska twierdzi, że zaprzeczanie jakoby Constar nie produkował pod marką Krakus jest typowym dla tej firmy pokrętnym postępowaniem. Przewodniczący rady nadzorczej Zbigniew Szpak odżegnuje się od marki Krakus, jednak nie ulega wątpliwości, że Constar produkuje wędliny marki Krakus i je sprzedaje.

Taką informację TVN uzyskał m. in. od byłego prezesa zakładu Marka Czaprackiego i do tej pory można ją znaleźć na oficjalnej stronie grupy Animex.

"Przewodniczący Szpak chyba zapomniał, że w 2003 r. Constar odebrał od Agencji Rynku Rolnego Puchar Prezesa za »dział mięsny – dla firmy Constar S.A. ze Starachowic za produkty pod marką KRAKUS«. Zaprzeczenia w tej kwestii traktujemy jako chęć wprowadzenia opinii publicznej w błąd" - powiedziała Szymborska.

W połowie kwietnia TVN i "Rzeczpospolita" poinformowały, że we wspólnym śledztwie dziennikarze wykryli, iż pracownicy Constaru "odświeżają" zapleśniałe kiełbasy, a wędlinom na etykietach przedłużają terminy ważności. Obecnie śledztwo w tej sprawie prowadzi Prokuratura Okręgowa w Kielcach, po przejęciu sprawy z Prokuratury Rejonowej w Starachowicach.

POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę