MERCOSUR1
TSW_XV_2025

W ramach dostosowywania do unijnych wymogów...

2 października 2003

Wprowadzenia zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych do karmienia zwierząt domaga się Unia Europejska. Żywieniowcy zwierząt twierdzą, że wpłynie to na wzrost kosztów produkcji średnio o 3-5 proc.

Mączkami mięsno-kostnymi dotychczas karmić nie można jedynie przeżuwaczy, czyli bydła, owiec i kóz. Zakaz ten nie dotyczył jednak zwierząt monogastrycznych, a więc drobiu i trzody chlewnej.
Od listopada tego roku najprawdopodobniej mączki będzie trzeba zastąpić poekstrakcyjnymi śrutami sojowymi oraz w mniejszym zakresie rzepakowymi, a także grochem. Podawanie śruty rzepakowej kurom stwarza jednak ryzyko pojawienia się w jajach nieprzyjemnego rybiego zapachu. Dlatego też dominować będzie soja z importu, nierzadko zmodyfikowana genetycznie.

Specjaliści tłumaczą, że białko roślinne ma odrębny skład aminokwasów. Zmusi to producentów do uzupełnienia pasz aminokwasami syntetycznymi, a także zwiększenia dodatków smakowych i zapachowych. Podniesie to koszty produkcji pasz, szczególnie tych stosowanych do odchowu piskląt indyczych czy kurzych brojlerów, gdzie trzeba dodać nawet do ok. 27 proc. białka. Dotychczas stosowane mączki zwierzęce zawierały nawet do 58 proc. białka. Alternatywą mogą być wyciągi białka z soi, które są jednak bardzo drogie. Spowoduje to wzrost kosztów produkcji odchowu brojlerów kurzych czy indyczych nawet o 30 proc. Cały koszt produkcji indyków wzrośnie o 10 proc., a brojlerów kurzych o 5-6 proc., natomiast pozostałych gatunków zwierząt o 3-4 proc. Są to koszty szacunkowe, ponieważ rosnące zapotrzebowania na soję może wpłynąć na wzrost jej ceny.

Unia Europejska opowiada się za wycofaniem mączek z łańcucha pokarmowego, gdyż właśnie tym dodatkom przypisuje się powstanie schorzenia BSE. Specjaliści z Instytutu Żywienia Zwierząt w Krakowie uważają, że jest to abstrakcyjny wymóg, gdyż w przypadku zwierząt monogastrycznych, nie ma podstaw do wydawania takich opinii.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę