Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Wielkie zamykanie

11 sierpnia 2003

Już niedługo rozpocznie się wielkie zamykanie zakładów przetwórczych, które nie spełniają unijnych standardów sanitarno-weterynaryjnych.

W ciągu najbliższych dwóch miesięcy każdą firmę odwiedzą powiatowi lekarze weterynarii, którzy zadecydują o dalszym losie zakładu. Szacuje się, że do zawieszenia działalności zostanie zmuszonych nawet 2000 przetwórni. 
Ministerstwo Rolnictwa jak ognia unika sformułowania "zamykanie zakładów" i podkreśla, że weterynarze będą tylko wstrzymywać produkcję, która zawsze może być wznowiona, jeżeli firma dokona niezbędnych inwestycji. 

Właściciele przetwórni wciąż walczą o swoją przyszłość. Do Brukseli trafiła właśnie dodatkowa lista firm, które chciałyby skorzystać z jednorocznego okresu przejściowego. 

Tymczasem branża mięsna twierdzi, że przy tworzeniu listy złamano prawo. Główny Lekarz Weterynarii wydał bowiem instrukcję, w której zgadza się na wpisanie na listę tylko tych zakładów, które proces modernizacji miały w połowie za sobą. Pozostałe firmy nie dostały szansy na skorzystanie z dodatkowego okresu przejściowego.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę