Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Wołowina na wagę złota, nie ma chętnych na wieprzowinę

21 maja 2004

Wołowina to teraz jeden z najbardziej poszukiwanych gatunków mięsa.

Bardzo chętnie i coraz częściej kupują je Anglicy, Holendrzy, Belgowie czy Włosi. Warunek jest tylko jeden – ćwierćtusze muszą pochodzić wyłącznie z młodego bydła. Za kilogram chłodzonego mięsa z buhajów nasi zachodni kontrahenci gotowi są płacić ok. 7,20 zł, za ćwierćtusze z jałówek 6,50 zł. I kupowaliby bardzo duże ilości tego towaru, gdyby nie to, że są ogromne trudności z nabyciem żywca. Natomiast ćwierciami z dorosłego bydła zainteresowani są kupcy ze wschodu, ale cena ok. 6,00 zł/kg jest dla nich ciągle nie do zaakceptowania.

Zupełnie nie ma za to chętnych na wieprzowinę. Nawet dotychczas kupowane – głównie na grilla – gatunki mięsa, tak jak np. karkówka, teraz trudno sprzedać.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę