Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Wysokie loty Zakładu Mięsnego ,,Jasiołka'' Dukla

24 lutego 2015
Jednym z trzech organizowanym ostatnio w stolicy wydarzeń  była Agro Gala 25 lecia  Wolnej Polski umiejscowiona w Auli  Kryształowej  SGGW.  Można ją śmiało zaliczyć do ważnego święta czołówki polskiego sektora rolno-spożywczego.  Drugim istotnym wydarzeniem była „Smaczna Polska” – wystawa Rolno- Żywnościowa, a następnie  – trzecie, czyli Gala Agroprzedsiebiorca RP 2014. Obie w Centrum Expo XXI w Warszawie.
  Agro Gali towarzyszyła IV Konferencja „Drogi do Agro Biznesu”, a uczestniczący w niej rolnicy i przedsiębiorcy otrzymali z rąk rektora SGGW prof. Alojzego Szymańskiego  Certyfikaty Wierzytelności Praktyk Biznesowych. Wart podkreślenia jest taki kontakt studentów  i pracowników  naukowych z praktykami, mistrzami w swoim fachu; kontakt cenny dla rozwoju polskiego sektora rolno-spożywczego.  W tegorocznej  Agro Gali  uczestniczyli m.in.: wicepremier i minister gospodarki Janusz Piechociński, przedstawiciele Ministerstwa  Rolnictwa i Rozwoju Wsi, rolniczych agend rządowych, władz samorządowych, organizacji i związków rolniczych.
  Prezentacją dorobku polskiej wsi stała się wystawa Smaczna Polska i zgromadzone na niej najlepsze krajowe wyroby.
  W czasie Agro Gali 25 lecia najlepszym rolnikom oraz przetwórcom, a także firmom obsługującym  cały obszar rolno-spożywczy,  zostały wręczone Agro Laury Wolności. W kategorii PRZETWÓRCA w gronie najlepszych znalazł się  Zakład  Mięsny „Jasiołka”  – Dukla.  Wyróżniona  masarnia w pełni zasługuje na miano agrolidera, chociażby z uwagi na stosowanie się do nauk przekazywanych kolejnym młodszym pokoleniom przez dziadka  dzisiejszego dyrektora tej firmy, który przed wojną uczęszczał  do elitarnej  galicyjskiej szkoły masarzy lwowskich. Dziś te wyroby są dobrze znane zwolennikom gustującym w smakach wędlin robionych przez rzetelnego masarza. W opisywanym zakładzie wędliny są wyrabiane z najwyższej jakości ekologicznego surowca wieprzowego i ekologicznych przypraw. Pełna tradycji, ale i nowoczesności, masarnia  dostarcza wyjątkowe  wyroby – począwszy od Kiełbasy Pradziada przez wiejskie kiełbasy z czosnkiem, a skończywszy na kolendrowej podsuszanej Suchej Dukielskiej. Do tego trzeba dodać delikatne szynki ( można rzec – wzorcowej smakowitości), prawdziwy golonkowo-ozorkowy salceson i kminkowe kabanosy.
   Wędliny te  zostały docenione przez prestiżowy przewodnik Gault & Millau i uznane za jeden z 80 polskich doskonałych regionalnych specjałów ekologicznych.
  Paweł Krajmas kierujący „Jasiołką”  jest znany ze społecznej aktywności w swoim regionie, a do tego realizuje się w haśle: działaj lokalnie, a jeśli możesz to nawet globalnie. Kilka lat temu podjął się kierowania Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Przetwórców  i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” i stale przyciąga nowych zwolenników tworzenia wyrobów ekologicznych. A ponad to wraz z zespołem organizuje wszelkiego rodzaju formy edukacji dotyczące żywności organicznej.
  „Doskonale znając wartość EKO  żywności – mówi Paweł Krajmas -  staram się przekonać wszystkich do zdrowego odżywiania,  zwłaszcza młode pokolenie,  opierając się na badaniach naukowych, iż żywność ekologiczna góruje nad  tzw. konwencjonalną,  swoją  najwyższą wartością odżywczą. Nasze Ogólnopolskie Stowarzyszenie „Polska Ekologia” sięga obecnie do odległych kontynentów nie zaniedbując spraw krajowych. Podpisaliśmy bowiem z Agencją Rynku Rolnego ważną umowę dotyczącą trzyletniej kampanii promującej polską żywność ekologiczną na rynkach USA, Japonii i Singapuru. Wciąż też zajmuję się aktywizacją  mojego  środowiska   wykorzystując  Stowarzyszenie na  Rzecz  Rozwoju i Promocji Podkarpacia  „Pro Carpathia”  –  Instytucję Otoczenia Biznesu.
  Nasz Zakład „Jasiołka” ma nie tylko podobną nazwę do podrzeszowskiego dynamicznie rozwijającego się lotniska Jasionka – ale także mamy jedną wspólną cechę  – wzlatujemy coraz wyżej”.

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych (!). Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży, aktywna praca na rzecz rozwoju EKO rynku. W ciągu 9 lat funkcjonowania przeprowadziło wiele akcji promujących najbardziej wartościową żywność w kraju i za granicą. Nowymi kampaniami są działania promujące polską żywność ekologiczną w USA, Japonii i Singapurze.
Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewnić ochronę zdrowia społeczeństwa i stanowić system umożliwiający zachowanie bioróżnorodności środowiska oraz rozwój wsi i przetwórstwa żywności pod hasłem: EKOLOGICZNE  ZNACZY  ZDROWE.

POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę