MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Zamykają zakłady przetwórcze

14 maja 2004

Inspektorzy weterynaryjni w woj. kujawsko–pomorskim zamknęli 1 maja dziewięć mleczarni i 30 zakładów przetwórstwa mięsnego. Powód – to niedostosowanie warunków produkcji do unijnych norm. Ponad 20 następnych firm otrzymało czas na przystosowanie. Część z nich musi wprowadzić zmiany do końca października tego roku, inne mają okresy przejściowe nawet do końca 2007 roku.

Zakład rzeźnicko – wędliniarski p. Bogdana Roszaka z Pakości istnieje od ponad 20 lat. Jest to jedyny mały zakład tej branży, który jeszcze działa w powiecie inowrocławskim. Inne w ostatnich kilku latach zamknięto. Pan Roszak zainwestował w zakład ponad 80 tysięcy złotych. Mimo, że firma po 1maja może sprzedawać swoje wyroby w ramach sprzedaży bezpośredniej, są wątpliwości co to w praktyce oznacza.

Jeżeli będziemy mogli sprzedawać na rynek lokalny – to widzę przyszłość dla nas, jeżeli tylko w swoich sklepach – nie widzę przyszłośćci – mówi Bogdan Roszak, właściciel zakładu rzeźnicko wędliniarskiego w Pakości.

Nie ma jednak wątpliwości w przypadku listy firm, które muszą wstrzymać produkcję. Inspektorzy weterynaryjni w całym województwie wydali takich decyzji prawie 40.

Jeżeli zakłady znajdą środki i będą chciały się dostosować to będą mogły to zrobić, ale nie będą mogły równocześnie w tym czasie produkować – mówi Roman Ratyński, z–ca Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w Bydgoszczy.

Szefowie zamkniętych firm mogą się także odwołać od decyzji inspekcji weterynaryjnej. Jednak produkować w tym czasie nie mogą.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę