MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Zły rok dla handlujących mięsem

2 kwietnia 2003

Ten rok jest najgorszy od 12 lat, mówią zgodnie producenci, przetwórcy i maklerzy handlujący mięsem. Aby cokolwiek sprzedać, trzeba licytować w dół – kto da mniej. A ponadto dochodzi do różnych absurdów.

Teraz przed świętami poszukiwana jest szynka, ale – o dziwo – mimo górki wieprzowej trudno ją kupić. Przyczyna? Firmom nie opłaca się rozbierać półtusz tylko po to, aby sprzedać szynkę, bo zamiast zyskać, można stracić na magazynowaniu niechcianych elementów. Szczególnie takich jak skórki, głowy, tłuszcze czy podgardla. Eksport na wschód jest coraz bardziej znikomy, jeśli taka sytuacja potrwa jeszcze 2 lub 3 miesiące, wiele firm tego nie wytrzyma – komentują maklerzy giełd towarowych.

Tak więc w magazynach odkładają się ogromne ilości tego co nie sprzedanie. Największe zapasy zgromadziły się mięs drobnych i wołowych i wieprzowych.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę