MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Źródła skażeń żywności

13 kwietnia 2004

Zakażenia mikrobiologiczne jak dotychczas są głównym problemem i w największym stopniu dotykają konsumentów. Przypadki zatruć pokarmowych i dane epidemiologiczne jednoznacznie wykazują, że zanieczyszczenia żywności środkami chemicznymi i ciałami obcymi występują znacznie rzadziej. Pomimo to nie powinny być one ignorowane.

Przegląd zakładu i procesu produkcyjnego pozwala na odkrycie wielu potencjalnych źródeł zakażenia i zanieczyszczenia żywności.

Surowce do produkcji żywności mogą być głównym źródłem jej zakażenia, na przykład:

  • Surowe mięso i tuszki drobiowe często są zakażone przez Salmonellę (około 70% tuszek drobiowych jest zakażonych przez Salmonella enteritidis PT4), a także przez Campylobacter, Escherichia coli 01 57:H7, Clostridium perfringens, Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus
  • Surowe mleko często zakażone jest przez bakterie z rodzaju Salmonella, Listeria monocytogenes, Campylobacter, aflatoksynami
  • Surowe ryby i skorupiaki często zaś zakażone są przez bakterie z rodzaju Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus, Vibrio cholerae non-01
  • Warzywa bywają zakażone przez Clostridium perfringens
  • Owoce mogą być zakażone przez pleśnie takie jak Penicillium patulum or Aspergillus clavatus a także mykotoksyny
  • Ziarna zbóż wielokrotnie zakażone są Claviceps purpurea i mykotoksynami
  • Zioła i przyprawy zakażone są przez bakterie z rodzaju Bacillus cereus, Clostridium perfringens.

POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę