MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Żywność jest rzeczą najważniejszą na świecie

13 kwietnia 2004

Jedzenie jest warunkiem dobrego i wartościowego życia. Jeżeli nie masz wystarczającej ilości jedzenia - zdrowego jedzenia, energia do życia, którą posiadasz będzie ograniczona.

Jeżeli nie masz dość jedzenia musisz spędzić cały dzień na myśleniu o jedzeniu i na jego zdobywaniu. Twoja energia zaś, która mogła być przeznaczona na odkrycia i zabawę będzie utracona.

Ludzie mają prawo oczekiwać, że żywność, którą jedzą jest bezpieczna i odpowiednia do jedzenia. Choroby wywołane przez żywność są najgorsze, a w ostateczności mogą być nawet śmiertelne.

Wszyscy, także hodowcy i rolnicy producenci i sprzedawcy mają obowiązek zapewnienia, że żywność przez nich dostarczana jest bezpieczna i nadaje się do spożycia. Jednakże konsumenci są odpowiedzialni za właściwe przechowywanie i przygotowanie żywności oraz za utrzymanie właściwej higieny w kuchni.

Bezpieczeństwo żywności zależy od wielu czynników takich jak:

  • Przestrzeganie przepisów z zakresu higieny żywności
  • Wprowadzanie systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności ustanowionych i nadzorowanych przez samych producentów (GMP –dobra praktyka produkcyjna)
  • Wprowadzenie sytemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
  • Utrzymanie ciągłości łańcuch chłodniczego dla żywności, która nie może być przechowywana w temperaturach nie chłodniczych
  • Możliwości śledzenia losów produktów i składników żywności przez całą ich drogę od producenta do konsumenta
  • Żywność importowana musi spełniać takie same warunki bezpieczeństwa i higieny jak żywność w kraju importującym
  • Niektóre produkty żywnościowe mogą charakteryzować się podwyższonym ryzykiem dla zdrowia ludzi. Szczególnie dotyczy to żywności pochodzenia zwierzęcego, w której częstotliwość występowania zakażeń mikrobiologicznych i zanieczyszczeń chemicznych jest wyższa niż w innych rodzajach żywności.

Dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności jednym z niezbędnych narzędzi jest system HACCP. System HACCP dla produktów żywnościowych jest systemem, który koncentruje się na kontroli podczas wytwarzania zamiast na kontroli produktu końcowego. Dzięki temu zasoby i urządzenia zakładu są wykorzystane w optymalnym stopniu. Jednocześnie system HACCP pozwala na uzyskanie szerszego spojrzenia na proces produkcji, problemów występujących w jego trakcie oraz ich częstotliwości. Dzięki temu możliwe jest ich uniknięcie i zapobieżeniu występowaniu w przyszłości. Dla producenta oznacza to mniejsze ilości odpadów i mniejsze straty. Co więcej, jeżeli system HACCP już działa, zakład produkcyjny posiada dokumentacje ukazującą sposób obróbki produktu dostarczanego do klienta, cały proces produkcji i jego wszystkie etapy. Dzięki temu konsument nabywa większego zaufania do producenta i a producent zdobywa uznanie u organizacji nadzorujących. Należy także podkreślić, że system ten jest szeroko znany na rynku międzynarodowym i już jest ważnym elementem w handlu międzynarodowym.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę