Anwil_7.04.17

Ceny - Drób

9 lutego 2007

Nasz drób poszukiwany jest zarówno przez Czechów, Niemców jak i Anglików. Ale to co cieszy jednych, martwi drugich. Gdy zaczynają się poszukiwania i większe zakupy, rodzimi producenci mają problemy z zakupem odpowiedniej ilości towaru. Efekt jest taki, że brakuje niezależnie od wielkości ubojni, każda chciałaby dokupić surowiec na wolnym rynku.

Brakuje filetów, ćwiartek i lepszych gatunkowo mięs produkcyjnych. A wszystko z dnia na dzień drożeje, nawet najtańsze elementy czyli mięso odkostnione i korpusy. Firmy, które liczą na handel z Ukrainą, robią powoli zapasy.

Granica ma być otwarta, pytanie tylko kiedy? Korpusy, skórki i kupry już idą jak świeże bułeczki. Eksporterzy zapełniają chłodnie póki ceny są jeszcze do zaakceptowania.

1. Kurczaki
Ceny transakcyjne zł/kg
korpusy 0,60 – 0,80
kupry 1,30 – 1,30
mom 1,10 – 1,40
skórki 1,00 – 1,10
skrzydła 2,20 – 3,00

Coraz mniejsza podaż żywca drobiowego zmusiła zakłady do podniesienia cen skupu. Teraz drób jest droższy niż 2 tygodnie temu nawet o 20 groszy za kilogram.

2. Żywiec drobiowy
ceny skupu w zakładach zł/kg
kurczaki
kontraktacja 2,55-2,75
wolny rynek 3,10-3,45
indory 4,40-4,55
indyczki 4,10-4,20


POWIĄZANE

22 mln zł wyniosły łącznie koszty związane z likwidacją na terenie powiatu pozna...

Od 12 kwietnia br. drób w Danii może przebywać poza budynkami. Decyzja duńskiego...

Największy na Ukrainie producent drobiu–holding MHP planuje kupno drugiego zakła...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę