aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Drobiowy rekord

3 grudnia 2015
To będzie rekordowy rok w branży drobiarskiej. Rośnie produkcja, ale i sprzedaż. Właściciele ubojni mówią o 12 procentowym wzroście, a obecny spadek cen, tłumaczą sezonowym zawirowaniem.
Mięsa jest pod dostatkiem i to zbija ceny. W porównaniu do czerwca nawet o złotówkę.

Grzegorz Wyrębski, właściciel ubojni „W ostatnim czasie te ceny spadły, opłacalność się zmniejszyła w związku z tym, że jest nadwyżka drobiu na rynku”.

Ale pojawiają się też inne głosy.

Romuald Wyrębski, hodowca drobiu „Oficjalnie się mówi, że przyszła jakaś tam pula towaru, a nieoficjalnie z tego co wiem na jeden kwit się wprowadza większą ilość kurczaka nieudokumentowanego i to powoduje sytuację na rynku kurczaka taką jaka jest”.

Mimo tego, produkcja będzie rekordowa i sięgnie najprawdopodobniej 1 miliona 260 tysięcy ton. Wyjątkowo wysoki zapowiada się też eksport.

Leszek Kawski, Krajowa Rada Drobiarstwa „W zeszłym roku mieliśmy 300 tysięcy ton. W tym roku zakładamy, że może być 350. A proszę pamiętać, że jeszcze niedawno, sprzedawaliśmy maksymalnie 12 -13 tysięcy ton przed wejściem do UE”.

Eksperci szacują, że wartość polskiej branży drobiarskiej przekracza już 7 miliardów złotych i wciąż rośnie.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę