Bronisze (pod menu)

Gęś szara landejska

19 czerwca 2002

Została wyhodowana we Francji w wyniku selekcji gęsi tuluskich, ze skierowaniem na przydatność do tuczu na stłuszczone wątroby. Głowa i szyja ptaków pokryte są pierzem jasno- i ciemnoszarym, a grzbiet i skrzydła - ciemnoszarym z jasnoszarym obrzeżem. Okolica piersi ma barwę białopopielatą. Puch na piersi jest biały. Masa ciała gąsiora wynosi 7 - 8 kg, a gęsi - 6 - 6,5 kg. Tuczone osobniki mają dużą wydajność rzeźną, dobrej jakości mięso i tłuszcz. W sezonie nieśnym samice znoszą 35 - 50 białych jaj, o masie jaja 140 - 160 g.

POWIĄZANE

Analitycy ARR oceniają, że eksport mięsa drobiowego i jego przetworów był w 2015...

W styczniu 2016 r. comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO obniżył się d...

W dn. 26 stycznia br. francuski minister rolnictwa Stéphane Le Foll ogłosił wpro...


Komentarze

...Tylko mądry bogaty...
NAJNOWSZE ARTYKUŁY
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę