aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Holenderski drób kontra Salmonella

5 września 2002

Badania przeprowadzone przez holenderską organizację hodowców drobiu wykazały, że jedynie 2% próbek mięsa drobiu było zakażonych Salmonellą enteritidis lub S. typhimurium. Oznacza to ogromny spadek w porównaniu ze stanem w poprzednich latach.

Badania przeprowadzono w styczniu i w lutym br. i objęły one 52% krajowego pogłowia brojlerów. Plan wyeliminowania Salmonelli zakładał, że do końca 2001 r. zakażenie pogłowia drobiu będzie mniejsze niż 10%, a do końca 2002 r. – mniejsze niż 5%. Jaja drobiu są obecnie praktycznie wolne od Salmonelli. Osiągnięto to stosując rygorystyczne zasady higieny, a także nie dopuszczając do sprzedaży jaj konsumpcyjnych ze stad niosek, w których występowała Salmonella.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę