MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Huśtawka cen na rynku drobiarskim

16 czerwca 2003

Wydaje się, że nad tym co dzieje się na rynku drobiarskim nikt już nie panuje, a wiele zjawisk trudno wytłumaczyć w racjonalny sposób.

To co dzieje się obecnie na rynku drobiu trudno wytłumaczyć w racjonalny sposób. Huśtawka cen jest ogromna. Ceny kurczaków kształtują się od 2,65 zł nawet do 3,90 zł za kilogram. Tyle jeszcze płaciła pod koniec ubiegłego tygodnia jedna z firm w województwie warmińsko-mazurskim. Głównym powodem był brak surowca. Dziś za kilogram brojlerów płaci już o 70 gr. mniej.

Po kilku tygodniach wyższych cen tendencję spadkową widać w całym kraju. Jeszcze w połowie minionego tygodnia średnia cena wynosiła 3,30 zł za kilogram, a dzisiaj jest już o 10 groszy niższa. Ceny w prywatnych ubojniach są wyższe niż w dużych zakładach.

Od trzech tygodni nie drożeją pasze. Jednak nie ma pewności czy ich podwyżka nie nastąpi wkrótce, gdyż sytuacja na rynku zbóż nadal jest niepewna.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę