Wydaje się, że nad tym co dzieje się na rynku drobiarskim nikt już nie panuje, a wiele zjawisk trudno wytłumaczyć w racjonalny sposób.
To co dzieje się obecnie na rynku drobiu trudno wytłumaczyć w racjonalny sposób. Huśtawka cen jest ogromna. Ceny kurczaków kształtują się od 2,65 zł nawet do 3,90 zł za kilogram. Tyle jeszcze płaciła pod koniec ubiegłego tygodnia jedna z firm w województwie warmińsko-mazurskim. Głównym powodem był brak surowca. Dziś za kilogram brojlerów płaci już o 70 gr. mniej.
Po kilku tygodniach wyższych cen tendencję spadkową widać w całym kraju. Jeszcze w połowie minionego tygodnia średnia cena wynosiła 3,30 zł za kilogram, a dzisiaj jest już o 10 groszy niższa. Ceny w prywatnych ubojniach są wyższe niż w dużych zakładach.
Od trzech tygodni nie drożeją pasze. Jednak nie ma pewności czy ich podwyżka nie nastąpi wkrótce, gdyż sytuacja na rynku zbóż nadal jest niepewna.