aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Jajka albinosy

1 października 2004

Masową produkcję jajek o białych żółtkach rozpoczęto w Japonii. Jak utrzymują japońscy kucharze - są one sekretem wypieku idealnego biszkoptu.

Żołtka-albinosy mają taki sam smak i te same właściwości co żółtka żółte, lecz dają większe możliwości kucharzom i cukiernikom.

Jednym z najdroższych wypieków w Japonii jest tzw. biała gąbka - ciasto podawane podczas tradycyjnej ceremonii picia herbaty.

Kompania QP, która jest głównym producentem jajek z białymi żółtkami, korzysta w tej materii z wiekowych doświadczeń azjatyckich hodowców drobiu. Okazuje się, że jeśli kurczęta i kury karmi się tylko ryżem, to większość pigmentów żółtych i czerwonych znika z żółtka. Specjaliści utrzymują, że do wybielenia żółtek potrzebne są także inne zmiany w diecie drobiu. Szczegółów nie podano.


POWIĄZANE

Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Iran rozpoczyna wysyłki jaj k...

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę