Bronisze (pod menu)

KANIBALIZM

19 czerwca 2002

Kanibalizm to nawyk, który jest niekiedy powodem poważnych strat ekonomicznych w wielkotowarowej produkcji drobiarskiej.

Przyczyny
Przyczyn prowadzących do wystąpienia tego nawyku jest wiele, w praktyce są najczęściej trudne do jednoznacznego ustalenia. Najczęściej przyjmuje się, że za wystąpienie kanibalizmu odpowiedzialne są czynniki:

  • Środowiskowe - wychów kurcząt w bateriach, zbyt duże zagęszczenie, przegrzewanie, mała wilgotność, intensywne oświetlenie (podrażnienie)
  • Żywieniowe - niedobór białka, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, niedobór witaminy B12, składników mineralnych, wapnia, błonnikach, żywienie dużymi dawkami kukurydzy, pragnienie, pasza granulowana. Wskutek szybkiego pobierania paszy granulowanej i napełniania wola, ptaki "nudząc się" dziobią się wzajemnie, co prowadzi do skaleczeń a następnie do kanibalizmu.
  • Skłonność ptaków do dziobania. Ptaki dziobią nogi, rany, okolice kloaki, zwłaszcza gdy jest obrzękła (puloroza), gdy błona śluzowa steku nie została wciągnięta po zniesieniu jaja, lub zabrudzona kałem z krwią (kokcydioza). Smak krwi pobudza ptaki do energicznego dziobania, które przeradza się w kanibalizm. Dlatego też kanibalizm jest w stadzie częsty, gdy jednocześnie występuje wypadanie jajowodu. Przyczyną szerzenia się kanibalizmu mogą być także pasożyty zewnętrzne.

Wrażliwy gatunek
Wszystkie gatunki drobiu

Objawy kliniczne
Kanibalizm występuje u ptaków kilkutygodniowych, rzadziej u dorosłych. W zależności od wieku i przyczyny objawy kliniczne są bardzo zróżnicowane: u piskląt może występować dziobanie palców, zaś u dorosłych niosek kanibalizm rozpoczyna się od uszkadzania kloaki.

Postępowanie terapeutyczne i zapobieganie
Ze względu na mnogość przyczyn postępowanie terapeutyczne w przebiegu kanibalizmu powinno być wielokierunkowe. Zaleca się więc, aby zmniejszyć zagęszczenie kurcząt. Podawać odpowiednią karmę. Dodawać tran, sól kuchenną przez 3 - 4 dni we wzrastających dawkach od 0,5% do 3% w karmie (uwaga na możliwość zatrucia, podawać dużo wody), mączkę rybną, związki wapniowe, owies. Można także rozrzucać na wybiegach kał bydlęcy (witamina B12), podawać do dziobania marchew i buraki ćwikłowe. Należy także zaciemniać pomieszczenia (okna malować na czerwono, czerwone żarówki). Niekiedy czerwone oświetlenie stosowane przez 13 - 16 godzin pozwala na zlikwidowanie kanibalizmu. Na 5 - 6 niosek powinno przypadać jedno gniazdo; mniejsza ilość gniazd może prowadzić do kanibalizmu w okresie wysokiej nieśności.
Zmienione części piór i ciała należy pokryć preparatem P.B.H. Spray.

Spis treści

 

POWIĄZANE

Analitycy ARR oceniają, że eksport mięsa drobiowego i jego przetworów był w 2015...

W styczniu 2016 r. comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO obniżył się d...

W dn. 26 stycznia br. francuski minister rolnictwa Stéphane Le Foll ogłosił wpro...


Komentarze

...Jaki jest luty, taki będzie sierpień...
NAJNOWSZE ARTYKUŁY
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę