MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Nie tylko promocja gęsi

18 grudnia 2006

W siedzibie Ministeria Rolnictwa i Rozwoju Wsi w piątek 15 grudnia spotkali się członkowie Polskiego Związku Hodowców i Producentów Gęsi. Celem spotkania było przede wszystkim podsumowanie tegorocznego sezonu hodowlanego oraz omówienie wspólnych działań związanych z zaopatrzeniem w pasze i środki produkcji oraz promocją gęsi . Uczestnicy spotkania , którego gospodarzem był Józef Gruszczyk, prezes zarządu PZH i PG zapoznali się również systemem finansowania rolnictwa i obszarów wiejskich w latach 2007 – 2013 oraz obowiązującymi aktami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego.

Zdaniem Józefa Gruszczyka mięso gęsie jest doskonałym przysmakiem ciągle jeszcze niedocenionym przez rodzinnych konsumentów a niezwykle cenionym na Zachodzie Europy. Dlatego też cała rodzima produkcja gęsi trafia na eksport . Głównym odbiorcą mięsa gęsiego z Polski są Niemcy. Polska gęś Owsiana to jeden ze sztandarowych produktów polskiego drobiarstwa . Jej walory smakowe im zdrowotne powodują, że od lat znajduje uznanie wśród nabywców na całym świecie.

    


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę