Polacy jedzą mniej drobiu, hodowcy liczą straty

1 czerwca 2006

Sytuacja naszego rynku drobiowego jest w dalszym ciągu trudna mimo, że ceny za drób są najwyższe od czterech miesięcy.

Leszek Kawski, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarskiej powiedział w radiowej Jedynce, że drobiarze w dalszym ciągu sprzedają swoje towary poniżej kosztów produkcji.

Średnio różnica wynosi 70 groszy za kilogram mięsa, co w skali miesiąca oznacza 56 milionów złotych strat. Miesięcznie drobiarze sprzedają około 80 tysięcy ton drobiu.

W związku z trudną sytuacją będą wnioskowali do władz o pomoc dla ich branży. W związku z informacjami o ptasiej grypie w pierwszym kwartale tego roku spożycie drobiu w naszym kraju spadło o 30 procent.


POWIĄZANE

W polskim handlu zagranicznym produktami przetwórstwa jaj w okresie jedenastu mi...

O bezwzględne przestrzeganie zaleceń, które mają zminimalizować zagrożenie ptasi...

Agencja Rynku Rolnego prognozuje, że produkcja drobiu w Polsce będzie nadal rosł...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę