Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Produkcja jaj w 2001 r.

19 lipca 2002
Produkcja jaj w 2001 r. wyniosła 8081,1 mln sztuk i była wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 459,8 mln sztuk (o 6,0%). Przyrost krajowej produkcji jaj związany był ze zwiększeniem średniorocznego stanu kur niosek (o 3,1%) oraz jednostkowej nieśności kur o 2,7% (ze 182 jaj od 1 nioski w 2000 r. do 187 jaj w 2001 r.).

Gospodarstwa indywidualne wyprodukowały w 2001 r. 6601,75 mln sztuk jaj (o 1,1% więcej niż w roku poprzednim), co stanowiło blisko 81,7% całej produkcji.

W ubiegłym roku produkcja jaj, w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych, wynosiła 439 sztuk, podczas gdy w 2000 r. – 414 sztuk (wzrost o 6,0%). W przekroju terytorialnym wyższą produkcję jaj na 1 ha użytków rolnych, w porównaniu z notowaną średnio dla kraju (439 szt), odnotowano w 5 województwach, przy czym najwyższą w województwach: 

  • śląskim (1248 szt), 
  • wielkopolskim (739 szt), 
  • dolnośląskim (721 szt),
  • opolskim (687 szt). 

Najniższą produkcją jaj na jednostkę powierzchni charakteryzowało się województwo warmińsko-mazurskie – 183 szt/1 ha użytków rolnych.


POWIĄZANE

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych trzech kwartałach 2016 r. unijn...

Ceny jaj u producentów w ciągu ostatnich kilku tygodni dramatycznie wzrosły. Odb...

Maleje spożycie jaj w Polsce - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodar...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę