Advertisement

Produkcja jaj w 2001 r.

19 lipca 2002
Produkcja jaj w 2001 r. wyniosła 8081,1 mln sztuk i była wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 459,8 mln sztuk (o 6,0%). Przyrost krajowej produkcji jaj związany był ze zwiększeniem średniorocznego stanu kur niosek (o 3,1%) oraz jednostkowej nieśności kur o 2,7% (ze 182 jaj od 1 nioski w 2000 r. do 187 jaj w 2001 r.).

Gospodarstwa indywidualne wyprodukowały w 2001 r. 6601,75 mln sztuk jaj (o 1,1% więcej niż w roku poprzednim), co stanowiło blisko 81,7% całej produkcji.

W ubiegłym roku produkcja jaj, w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych, wynosiła 439 sztuk, podczas gdy w 2000 r. – 414 sztuk (wzrost o 6,0%). W przekroju terytorialnym wyższą produkcję jaj na 1 ha użytków rolnych, w porównaniu z notowaną średnio dla kraju (439 szt), odnotowano w 5 województwach, przy czym najwyższą w województwach: 

  • śląskim (1248 szt), 
  • wielkopolskim (739 szt), 
  • dolnośląskim (721 szt),
  • opolskim (687 szt). 

Najniższą produkcją jaj na jednostkę powierzchni charakteryzowało się województwo warmińsko-mazurskie – 183 szt/1 ha użytków rolnych.


POWIĄZANE

Eksport drobiu w 2017 roku wzrośnie o 9 proc. rdr, a ceny w kraju pozostaną stab...

Dane dotyczące eksportu za pierwsze dwa miesiące tego roku tego roku potwierdził...

Analiza cen jaj na rynku unijnym, wskazuje na polepszającą się od drugiej połowy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę