Sytuacja na rynku drobiu

30 maja 2005
Na początku maja ceny skupu kurczaków na wolnym rynku wywindowano do 3,60 zł za kilogram. To nietypowa sytuacja aby przetwórnie za brojlery płaciły więcej niż za tuczniki - komentują w zakładach.

Ich zdaniem ceny nadal są bardzo opłacalne mimo, że spadły o 15-20 gr. Duże zakłady płacą zdecydowanie mniej, ale i tu można spotkać ceny przekraczające 3 zł. Zdaniem przetwórców większych podwyżek nie zaakceptują kupujący.

Kiedy kurczaki tak jak teraz kosztują w zakładach ponad 5 zł, a w sklepach około 6,50 zł, popyt na białe mięso spada. Wyższy kurs euro tylko nieznacznie poprawił opłacalność eksportu, ale rynek psuje nam wciąż duży import. My wysyłamy za granicę głównie filety, a z innych państw Unii trafiają do nas najtańsze elementy takie jak mięsa drobne czy skórki.

Drożeją za to indyki. Większość zakładów za indyczki płaci już powyżej 4 zł za kilogram. Indory są od 20 nawet do 50 gr. droższe. W ostatnich tygodniach najbardziej zdrożały tuszki z kurcząt, ćwiartki i nogi. Filety kosztują w zakładach około 13 zł za kilogram.

POWIĄZANE

Grypa ptaków jest zjawiskiem zbyt złożonym i nieprzewidywalnym, aby można było s...

Władze weterynaryjne w Polsce potwierdziły na początku lutego 2017 r. wystąpieni...

W 2016 roku Polska umocniła się na pozycji największego producenta drobiu w Euro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę