Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Sytuacja na rynku drobiu

15 grudnia 2005

Sprzedający z szaleństwem w oczach poszukują kogoś, kto kupiłby ich drób. Ale tym, czego na rynku jest dziś najwięcej, bynajmniej nie są zamówienia. Zarówno pośrednicy, jak i zakłady produkcyjne prześcigają się w szukaniu nabywców i w obniżaniu cen.

Problem z upłynnieniem towaru mają nie tylko małe firmy, ale także duże renomowane zakłady. I jeśli cokolwiek sprzedają, to tylko na eksport. Chętnie zaopatrują się u nas Niemcy, Francuzi i Anglicy. Poza tym nikt nie szuka nawet mięs drobnych do produkcji wędlin.

Kurczaki – oferty sprzedaży - zakłady produkcyjne:
skrzydełka 2,25–3,50 zł/kg
ćwiartki 3,30–3,60 zł/kg
tuszki 3,50–3,70 zł/kg
filety z piersi 10,80–11,00 zł/kg

Czas, kiedy kilogram filetów z kurczaka kosztował 15 złotych minął. Ceny ćwiartek powoli zrównują się z cenami skrzydełek. A kolejne spadki to tylko kwestia czasu.

Indyki – oferty sprzedaży - zakłady produkcyjne:
skrzydełka 2,80–3,50 zł/kg
podudzia 3,50–4,20 zł/kg
udźce bez kości 7,80–8,00 zł/kg
filety z piersi 10,80–11,50 zł/kg

Duże zakłady produkcyjne mają problemy ze sprzedażą mięsa indyczego. Żeby sprzedać udźce z indyka producenci muszą je trybować z kości. Świadczy to o braku ofert kupna, bo nawet przy średnim popycie nikt tego nie robi.


POWIĄZANE

W Deszcznie w woj. lubuskim wykryto na jednej z ferm gęsi ognisko wirusa H5N8, n...

W niedzielę zebrał się Wojewódzki Zespół Zarządzania Kryzysowego, by podsumować ...

Ptasia grypa jest groźna dla zamkniętych hodowli drobiu, natomiast nie zagraża z...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę