Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Sytuacja na rynku drobiu

30 grudnia 2005

Ani święta, ani zbliżający się Sylwester nie były w stanie zmienić obrazu rynku drobiu. Było tanio, a mimo to, do transakcji dochodziło rzadko. W ciągu dwóch najbliższych dni też się już niewiele zmieni.

Producenci dostali w tym roku po kieszeni. Wysokie koszty produkcji i strach przed ptasią grypą skutecznie zablokowały handel. Najlepiej pokazują to ceny. W porównaniu z zeszłym rokiem straciła cała branża drobiowa. Ekskluzywne filety z indyków, za kilogram których dwa lata temu trzeba było zapłacić nawet 16 złotych, w tym roku osiągnęły pułap nieco ponad 11 złotych.

Czy na giełdzie, czy w sklepie – wszędzie elementy z kurczaków w porównaniu z grudniem zeszłego roku są tańsze. Najbardziej straciły na wartości ćwiartki i skrzydła. Najmniej tuszki. W styczniu konsumenci mogą liczyć na kolejne spadki cen.


POWIĄZANE

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych trzech kwartałach 2016 r. unijn...

Ceny jaj u producentów w ciągu ostatnich kilku tygodni dramatycznie wzrosły. Odb...

Maleje spożycie jaj w Polsce - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodar...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę