cts_ptak_10317

Trudna jesień dla drobiarzy

24 października 2003

Z nadejściem jesieni nastały gorsze czasy dla producentów mięsa drobiowego - zwłaszcza tych drobnych. O ile producenci jaj nie mogą narzekać, to producenci mięsa, głównie brojlerów kurzych mają sporo powodów do obaw. W całym kraju spadły ceny ich skupu w zakładach drobiarskich.

Tadeusz Głąb z miejscowości Brzeźno Stare koło Wągrowca zajmuje się produkcją mięsa drobiowego. Ma własne kurniki i ubojnię. W ciągu miesiąca produkuje osiemdziesiąt ton mięsa. – Sytuacja w drobiarstwie stała się w tej chwili tragiczna, dlatego, że spadła cena tuszki, która przedtem kosztowała 4,80 zł, teraz - około 4 zł. Moim zdaniem stało się tak w związku z wysokimi kosztami, jakie społeczeństwo ponosi zawsze na jesieni – mówi Tadeusz Głąb. 
 
Ale to nie jedyna przyczyna obecnej sytuacji. Latem eksport kurcząt do krajów Unii Europejskiej był zwiększony. Powodem była mniejsza produkcja kurczaków w Holandii. Hodowle zostały tam zdziesiątkowane ptasią grypą. Obecnie rynek unijny się odbudowuje i niestety importuje od nas znacznie mniej kurcząt. Coraz więcej tego drobiu pojawia się więc na polskich półkach. Spadek cen i związany z nimi kryzys odczuwają głównie drobni producenci mięsa z kurcząt.


POWIĄZANE

Pojawienie się w tym roku pierwszych przypadków grypy ptaków w USA spowodowało, ...

Komisja Europejska zastosowała ograniczenia w handlu drobiem i produktami drobio...

Dzisiaj upływa 12 tygodni od początku obowiązywania rozporządzenia Ministra Roln...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę