Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

UE ostrzega przed polskimi jajami

16 czerwca 2006

Spożywanie jaj pochodzących z polskich i czeskich ferm niesie największe ryzyko zachorowania na salmonellę - alarmuje Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności.

Mająca siedzibę w Parmie unijna instytucja opublikowała w czwartek wyniki swojego wstępnego raportu nt. zagrożenia bakteriologicznego w europejskich hodowlach drobiu. Wnioski z badań przeprowadzonych od października 2004 r. do września 2005 r. są dość niemiłe dla naszych rolników. Okazuje się, że aż w 55 proc. przebadanych polskich ferm kurzych stwierdzono, że ptactwo jest zarażone salmonellą. Gorszy wynik odnotowano tylko w Czechach (ponad 62 proc.). Trzecie miejsce zajmuje Hiszpania (51,9 proc.). Najlepiej wypadają Finlandia (tylko 0,4 proc.) i Dania (1,2 proc.).

Europejska Agencja Bezpieczeństwa przyznaje, że obecność salmonelli w danym stadzie wcale nie musi oznaczać, że zarażone są wszystkie jaja z danej fermy (statystycznie tylko co trzydzieste będzie zarażone). Agencja przypomina jednak, że salmonella jest groźną chorobą dla człowieka. I w niektórych przypadkach może być śmiertelna.


POWIĄZANE

Ceny jaj u producentów w ciągu ostatnich kilku tygodni dramatycznie wzrosły. Odb...

Maleje spożycie jaj w Polsce - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodar...

Jaja wskazane w ostrzeżeniu Głównego Inspektora Sanitarnego jako skażone Salmone...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę