aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

UE ostrzega przed polskimi jajami

16 czerwca 2006

Spożywanie jaj pochodzących z polskich i czeskich ferm niesie największe ryzyko zachorowania na salmonellę - alarmuje Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności.

Mająca siedzibę w Parmie unijna instytucja opublikowała w czwartek wyniki swojego wstępnego raportu nt. zagrożenia bakteriologicznego w europejskich hodowlach drobiu. Wnioski z badań przeprowadzonych od października 2004 r. do września 2005 r. są dość niemiłe dla naszych rolników. Okazuje się, że aż w 55 proc. przebadanych polskich ferm kurzych stwierdzono, że ptactwo jest zarażone salmonellą. Gorszy wynik odnotowano tylko w Czechach (ponad 62 proc.). Trzecie miejsce zajmuje Hiszpania (51,9 proc.). Najlepiej wypadają Finlandia (tylko 0,4 proc.) i Dania (1,2 proc.).

Europejska Agencja Bezpieczeństwa przyznaje, że obecność salmonelli w danym stadzie wcale nie musi oznaczać, że zarażone są wszystkie jaja z danej fermy (statystycznie tylko co trzydzieste będzie zarażone). Agencja przypomina jednak, że salmonella jest groźną chorobą dla człowieka. I w niektórych przypadkach może być śmiertelna.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę