Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Wieści z rynku jaj

15 lipca 2002

W Japonii czy Izraelu spożycie jaj dochodzi do 350 sztuk rocznie.

Polacy zjadają niewiele ponad połowę tej ilości. Zapotrzebowanie rynku krajowego na jajka jest niewielkie  w porównaniu z możliwościami produkcyjnymi. Brak chętnych również na proszek jajeczny –  krajowy kosztuje niewiele więcej niż importowany. Część piekarni i cukierni nadal kupuje zagraniczny proszek, chociaż jego parametry są o połowę gorsze niż naszego –  tłumaczą przetwórcy. Najmniejsze jajka kosztują 7-8 groszy za sztukę. Tylko za największe jaja można uzyskać cenę gwarantującą –  zwrot poniesionych kosztów. Ale tych jest najmniej z powodu wybicia starych stad kur.

Ceny jaj w skupie:

  • 0,15-0,20 zł/szt. – klasa L i XL,
  • 0,12-0,15 zł/szt.– klasa M,
  • 0,07-0,10zł/szt. – klasa S.

Ceny jaj na targowiskach:

  • 0,20-0,40 zł/szt. – woj. podlaskie,
  • 0,20-0,50 zł/szt. – woj. świętokrzyskie,
  • 0,23-0,31 zł/szt. – woj. kujawsko-pomorskie,
  • 0,25-0,30 zł/szt. – woj. wielkopolskie.

Ceny proszku jajecznego:

  • 15-16 zł/kg – krajowy,
  • 13-15 zł/kg – importowany.

POWIĄZANE

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych trzech kwartałach 2016 r. unijn...

Ceny jaj u producentów w ciągu ostatnich kilku tygodni dramatycznie wzrosły. Odb...

Maleje spożycie jaj w Polsce - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodar...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę