Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Kolejne produkty w unijnych rejestrach chronionych oznaczeń

4 marca 2016

W dn. 16 i 17 lutego br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazały się rozporządzenia wykonawcze Komisji Europejskiej nr 2016/198, 2016/215 i 2016/216 wpisujące do  unijnych rejestrów chronionych oznaczeń nowe produkty z sektora owoców i warzyw.

Rozporządzenie nr 2016/198 z dn. 3 lutego 2016 r. wpisuje do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) nazwę francuskich moreli–Abricots Rouge du Roussillon. Morele te charakteryzują się pomarańczową skórką z typowymi intensywnie czerwonymi punkcikami oraz małą lub średnią wielkością, tj. średnicą 35-55 mm. Mają miękką konsystencję, są soczyste i słodkie, o zawartości cukru przekraczającej 12° Brix.

Wszystkie etapy produkcji odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym, który znajduje się w departamencie Pyrénées-Orientales, na południu Francji. Obszar ten jest historyczną kolebką sadzenia drzew morelowych w regionie. Morele te, cenione na rynku produktów świeżych ze względu na smak i aromat, spotykają się też z dużym zainteresowaniem (20% produkcji) przemysłu przetwórczego, w celu produkcji przetworów mlecznych, herbatników, konfitur, czy soków owocowych.

W rozporządzeniu nr 2016/215  z dn. 1 lutego 2016 r. dokonano wpisu do rejestru chronionych nazw pochodzenia, nazwę odmiany tureckich suszonych fig–Aydın İnciri. Figi te mają cienką, białawo-żółtą skórkę i miękką konsystencję. Wszystkie etapy produkcji fig odbywają się na obszarze geograficznym w tureckiej  prowincji Aydın. Figi są produkowane na tym obszarze od tysięcy lat. Metoda suszenia fig Aydın İnciri przy zastosowaniu tradycyjnych metod i w naturalnym środowisku odróżnia je od suszonych fig produkowanych w innych regionach.

FAMMU/FAPA na podst. DZ. U. UE z dn. 16 i 17.02.16 (L 39 i 40)


POWIĄZANE

Rolnicy ze stref objętych ograniczeniami z powodu wystąpienia afrykańskiego pomo...

Copa i Cogeca odrzuciły w środę plany Komisji Europejskiej dotyczące obcięcia o ...

Polska Izba Mleka przytoczyła za Instytutem Żywności i Żywienia jego opinię na t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę