OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

M jak maślanka. Poznaj właściwości tego wyjątkowego, mlecznego napoju

29 lutego 2016
M jak maślanka. Poznaj właściwości tego wyjątkowego, mlecznego napoju

Maślanka to źródło niezbędnych witamin i minerałów, naturalny probiotyk, doskonały napój chłodzący, a jednocześnie… świetny środek kosmetyczny. Co ważne, to propozycja także dla osób z nietolerancją laktozy. Spółdzielnia mleczarska z Jasienicy Rosielnej, laureat programu „Doceń polskie”, przypomina właściwości tego smakołyku i proponuje przepis na pyszne muffinki z maślanką.

- To produkt wszechstronny - tymi słowami Maślankę z Jasienicy przedstawia Kazimierz Śnieżek, Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Jasienica Rosielna. Podkarpacka firma jest laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” propagującego rodzimą żywność najwyższej jakości. Maślanka z Jasienicy to jeden z jej produktów, które zyskały uznanie Loży Ekspertów programu. Specjaliści z branży spożywczej przyznali jej nie tylko certyfikat „Doceń polskie”, ale także zaszczytny tytuł TOP PRODUKT.


 Maślanka to źródło niezbędnych witamin i minerałów. Jako że, nie jest kaloryczna ani tłusta (100 ml zawiera tylko 1,5 g tłuszczu oraz 49 kcal), często stosuje się ją w dietach. To naturalny probiotyk, czyli produkt zawierający dobre bakterie, które bytując w jelitach utrzymują w równowadze układ trawienny, a tym samym układ odpornościowy - dodaje prezes K. Śnieżek.
Warto pamiętać, że maślanka jest cenną alternatywą dla mleka. - Nawet osoby, które nie tolerują laktozy, mogą uzupełniać dzienne zapotrzebowanie na wapń, pijąc produkt z naszej oferty - podkreśla prezes OSM Jasienica Rosielna.

Po napój ten warto sięgać zwłaszcza latem, bo doskonale chłodzi, a jeśli dodamy do niego owoce sezonowe (np. truskawki) - uzyskamy pyszny koktajl na upalne dni. Opisywany produkt z pewnością przyniesie ulgę osobom zmagającym się z niestrawnością, jest zalecany także przy odwodnieniu i problemach gastrycznych. Co ciekawe, regularne picie maślanki zbawiennie wpływa również na cerę. Maślanka reguluje układ trawienny, dzięki czemu skóra staje się gładsza i jest lepiej nawilżona.

Kolejnym znaczącym powodem, dla którego warto zainteresować się charakteryzowanym napojem mlecznym jest jego szerokie zastosowanie w kuchni. Maślanka jest składnikiem m. in. racuchów, ciast, koktajlów, ale także domowego chleba i bułek. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna proponuje natomiast przepis na czekoladowe muffinki z maślanką.

Czekoladowe muffinki z Maślanką z Jasienicy


Składniki na 12 muffinek:


- 125 g Masła ekstra z Jasienicy o temperaturze pokojowej


- 100 ml Maślanki z Jasienicy


- 250 g mąki


- 100 g cukru


- 2 łyżeczki cukru wanilinowego


- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


- 2 jajka


- 2 łyżki kakao


- tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

Masło ekstra z Jasienicy ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, po czym wbijamy jajka i nadal ucieramy, dodajemy Maślankę z Jasienicy i kontynuujemy ucieranie. Gdy uzyskamy jednolitą masę, sięgamy po suche składniki. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miski i mieszamy, następnie dodajemy je do przygotowanej wcześniej masy i ubijamy całość.
Do tak przygotowanego ciasta dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez ok. 15-20 minut, w temp. 180 stopni Celsjusza. Muffinki można podawać z bitą śmietaną.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna zdobyła certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT nie tylko za Maślankę z Jasienicy. Te prestiżowe wyróżnienia przyznano także Twarożkowi wiejskiemu oraz Twarożkowi wiejskiemu ze szczypiorkiem. Wyroby te uzyskały od Loży Ekspertów maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Decyzja o uhonorowaniu produktów zapadła podczas XIX certyfikacji żywności zorganizowanej w ramach programu „Doceń polskie”.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.


* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
 

www.docenpolskie.pl

Biuro prasowe Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”


POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Zespół Zarządzania Kryzysowego MRiRW, koordynujący działania zabezpieczające prz...

Miód przez wieki ceniono nie tylko za niezwykłe właściwości lecznicze, ale także...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę