OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

A na mleczarskim rynku...

20 grudnia 2002

Chociaż Polacy na święta kupują głównie mięso a nie sery, ale i tak koniec roku to dobry czas dla mleczarni. Rośnie sprzedaż twarogów, śmietany i przede wszystkim masła. Coraz bardziej opłacalne są także ceny.

Jak zawsze zimą skup jest mały, spada produkcja, spadają też zapasy. W magazynach mleczarni jest teraz około 1,5 tys. ton masła, i około 2 tys. ton mleka w proszku. Nawet zapasy serów dojrzewających, na które popyt ożywi się dopiero pod koniec stycznia, w porównaniu z latem spadły o połowę.

Zakłady mają się już z czego cieszyć, a kiedy przyjdzie taki czas na dostawców? Bo na razie ceny skupu mleka wciąż są o 1/10 niższe niż przed rokiem. Ale teraz będą już tylko rosły uspokajają eksperci. Najlepsze ceny skupu niezmiennie od wielu lat utrzymują się na Podlasiu. Nieco gorzej, ale i tak jeszcze nie źle, jest w woj. pomorskim, wielkopolskim i opolskim. Najmniej za mleko dostają rolnicy z Podkarpacia.

Przez ostanie 3 miesiące sery twarde zdrożały średnio o 2 zł za kilogram. Podwyżki nie ominęły także masła.

 


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę