Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Bacowie mniej sterylni - nowe rozporządzenie

9 sierpnia 2004

Podhalańscy bacowie nie będą musieli korzystać w bacówkach z bieżącej wody, ani sterylnych, ocynkowanych naczyń. Do Starostwa Tatrzańskiego trafił projekt rozporządzenia ministra rolnictwa i obszarów wiejskich dotyczący tradycyjnych produktów z mleka niepasteryzowanego.

 W rozporządzeniu znalazły się prawie wszystkie zgłoszone przez nas uwagi - mówi Danuta Wojnarska, naczelnik wydziału ochrony środowiska, leśnictwa i gospodarki wodnej Starostwa Tatrzańskiego. -Między innymi zapis o nietrwałych obiektach pasterskich, stawianych w miejscach wypasu. Można w nich używać wody ze źródeł i studni, ale musi ona oczywiście spełniać wymogi sanitarne. Od jakiegoś czasu badamy wodę na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego i wiemy, że spełnia wymogi.

Pomieszczenia w bacówkach mogą być wykonane w drewnie, które musi być jednak odpowiednio impregnowane. Rozporządzenie określa także, że tradycyjne naczynia nie muszą być ocynowane. Drewno, z których są wykonane, musi być jednak wyparzane w temperaturze 82 stopni Celsjusza. Do pomieszczenia, w którym wytwarzane są oscypki i inne tradycyjne produkty mleczarskie, nie mogą mieć dostępu zwierzęta. Po ukazaniu się rozporządzenia specjalna komisja ustali zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej.

Bacówki będą kontrolowane przez wynajęte w tym celu firmy i w razie zaniedbań mogą zostać nawet zamknięte. Projekt nowego rozporządzenia trafił do Starostwa Tatrzańskiego w celu zaopiniowania.

Nasze uwagi były kosmetyczne - przyznaje Danuta Wojnarska. - Między innymi zwróciliśmy uwagę na konieczność umieszczenia klauzuli dotyczącej wypasu kulturowego, który jest bardzo przestrzegany przez Tatrzański Park Narodowy.

Poprzednie rozporządzenie było niemożliwe do realizacji - przyznaje starosta tatrzański Andrzej Gąsienica Makowski.  Teraz nie mamy zastrzeżeń. To pierwsze w kraju rozporządzenie dotyczące pięciu produktów z mleka niepasteryzowanego pochodzących z jednego regionu. To dla nas duża radość, że pierwszy polski produkt do Unii Europejskiej wprowadza właśnie Podhale.


POWIĄZANE

Przy ZPM Mrągowo powstaje najnowocześniejszy Zakład Produkcji Sproszkowanych Pro...

Borówka amerykańska to nie tylko pyszny, orzeźwiający smak. To także – a może pr...

Minister Krzysztof Jurgiel spotkał się dziś z ambasadorami 5 państw tworzących K...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę