aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Bacowie mniej sterylni - nowe rozporządzenie

9 sierpnia 2004

Podhalańscy bacowie nie będą musieli korzystać w bacówkach z bieżącej wody, ani sterylnych, ocynkowanych naczyń. Do Starostwa Tatrzańskiego trafił projekt rozporządzenia ministra rolnictwa i obszarów wiejskich dotyczący tradycyjnych produktów z mleka niepasteryzowanego.

 W rozporządzeniu znalazły się prawie wszystkie zgłoszone przez nas uwagi - mówi Danuta Wojnarska, naczelnik wydziału ochrony środowiska, leśnictwa i gospodarki wodnej Starostwa Tatrzańskiego. -Między innymi zapis o nietrwałych obiektach pasterskich, stawianych w miejscach wypasu. Można w nich używać wody ze źródeł i studni, ale musi ona oczywiście spełniać wymogi sanitarne. Od jakiegoś czasu badamy wodę na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego i wiemy, że spełnia wymogi.

Pomieszczenia w bacówkach mogą być wykonane w drewnie, które musi być jednak odpowiednio impregnowane. Rozporządzenie określa także, że tradycyjne naczynia nie muszą być ocynowane. Drewno, z których są wykonane, musi być jednak wyparzane w temperaturze 82 stopni Celsjusza. Do pomieszczenia, w którym wytwarzane są oscypki i inne tradycyjne produkty mleczarskie, nie mogą mieć dostępu zwierzęta. Po ukazaniu się rozporządzenia specjalna komisja ustali zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej.

Bacówki będą kontrolowane przez wynajęte w tym celu firmy i w razie zaniedbań mogą zostać nawet zamknięte. Projekt nowego rozporządzenia trafił do Starostwa Tatrzańskiego w celu zaopiniowania.

Nasze uwagi były kosmetyczne - przyznaje Danuta Wojnarska. - Między innymi zwróciliśmy uwagę na konieczność umieszczenia klauzuli dotyczącej wypasu kulturowego, który jest bardzo przestrzegany przez Tatrzański Park Narodowy.

Poprzednie rozporządzenie było niemożliwe do realizacji - przyznaje starosta tatrzański Andrzej Gąsienica Makowski.  Teraz nie mamy zastrzeżeń. To pierwsze w kraju rozporządzenie dotyczące pięciu produktów z mleka niepasteryzowanego pochodzących z jednego regionu. To dla nas duża radość, że pierwszy polski produkt do Unii Europejskiej wprowadza właśnie Podhale.


POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę