Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 4 do 16 VI 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,90 0,43 0,69
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,87 1,42 1,67
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,62
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,74 0,47 0,60
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,67 0,93
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,90 1,13
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,31 6,20 9,00
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  10,70 6,07 7,91
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,41 1,23 1,31
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,96 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,43 0,89 1,13
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,52
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  10,49 6,50 8,55
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  14,45 10,00 11,72
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  14,98 11,13 13,45
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 10,00 11,93
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  12,51 10,81 11,88
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,85 0,94
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak 1,18  0,72 0,95
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,41 0,86 1,15
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,72 1,20
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,23 0,67 0,99
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,22 0,97 1,07
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,65 1,20 1,36
twaróg półtłusty formowany zł /kg  8,35 6,31 6,86
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,20 6,85 7,05
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  9,28 5,89 7,07

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 94 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton) 1 270,7 24
mleko w proszku (>100 ton) 8 542,8 18
sery twarde (>50 ton) 4 070,8 18

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10,100 i 50 ton. Spadek zapasów w porównaniu do tygodnia poprzedniego dotyczył masła o 959,0 ton, tj. 43,0% i serów twardych o 870,4 ton, tj. 17,6%. Zanotowano natomiast wzrost zapasów mleka w proszku o 1 509,5 ton, tj. 17,6%.
Ceny niektórych artykułów mleczarskich uległy obniżeniu w porównaniu do tygodnia poprzedniego, tj. masła w blokach – o 0,1%, odtłuszczonego mleka w proszku w workach – o 1,2%, sera dojrzewającego Gouda – o 0,7%.

Źródło: GISiPAR - informacja nr 22

POWIĄZANE

Polska Izba Mleka przytoczyła za Instytutem Żywności i Żywienia jego opinię na t...

Mleko w skupie drożeje, rosną ceny zbytu produktów mlecznych w Polsce i na świec...

"Laur Eksperta" to jeden z najbardziej prestiżowych znaków jakości, którego cele...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę