Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 5 do 10 III 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,99 0,43 0,70
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,87 1,06 1,65
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,90 0,69 1,59
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,72 0,47 0,60
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,67 0,93
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,85 1,12
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,73 5,89 8,87
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  9,84 5,39 7,31
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,44 1,18 1,33
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,49 0,93 1,11
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,44 0,89 1,14
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,64
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,73 6,50 8,77
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  14,45 9,00 12,08
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  16,94 11,13 14,38
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 9,00 12,26
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  12,31 11,19 11,64
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,13 0,83 0,99
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,39 0,70 0,93
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,34 0,83 1,15
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 1,11 1,28
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,80 0,70 1,01
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,06 0,98 1,03
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,64 1,20 1,36
twaróg półtłusty formowany zł /kg  7,52 6,39 6,71
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,14 6,59 6,88
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,03 6,06 7,00

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 88 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  4 159,6 29
mleko w proszku (>100 ton)  2 931,0 17
sery twarde (>50 ton)  5 048,0 18

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W stosunku do poprzedniego okresu sprawozdawczego zanotowano następujące zmiany: masło - wzrost o 349,9 ton, tj. 9,2%, mleko w proszku - wzrost o 167,0 ton, tj. 6,0%, sery twarde - wzrost o 38,9 ton, tj. 0,8%.
Na przestrzeni tygodnia średnia cena zbytu masła ekstra konfekcjonowanego wzrosła o 1,3%, zaś masła w blokach uległa dalszemu obniżeniu o 2,5%. Ten niewielki wzrost cen masła konfekcjonowanego po 4,5 miesięcznym okresie systematycznego spadku ceny tego artykułu sygnalizuje, że sytuacja na rynku masła ustabilizowała się.

Źródło: GISiPAR - informacja nr 10

POWIĄZANE

W środę, 16.11.2016 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, podczas ceremonii otwa...

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach, jako jeden z czołowych producentów ...

2 listopada 2016 r. władze malezyjskie poinformowały o dopuszczeniu do eksportu ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę