Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Coraz mniej serwatki trafia do rzek i ścieków

7 sierpnia 2002

W ciągu roku w Polsce powstaje około 2 mld litrów serwatki – ubocznego produktu produkcji serów twarogowych i dojrzewających.

Największe krajowe zakłady serowarskie uzyskują po kilkaset tysięcy litrów słodkiej serwatki w ciągu doby:

  • OSM w Mrągowie – 200 tys. l,
  • SM w Kolnie – 300 tys. l,
  • SM w Ostrowii Mazowieckiej – 300 tys. l,
  • SM w Wysokiem Mazowieckim – 400 tys. l.

Jeszcze nie tak dawno znaczna ilość tego produktu trafiała do ścieków lub bezpośrednio do rzek. Na szczęście coraz więcej zakładów stara się jednak zagospodarować serwatkę. Niektórzy oddają ją rolnikom za darmo do spasania zwierząt. Pozostała część przerabiana jest na proszek. Do niedawna proszek uzyskiwano jedynie ze słodkiej serwatki. Jednak od roku w Polsce przerabiana jest także serwatka kwaśna. 

Proces przerabiania serwatki na proszek jest skomplikowany. Co prawda technologia jest polska, ale część urządzeń trzeba sprowadzać z zagranicy. Z 16 litrów płynnego produktu powstaje 1 kilogram proszku. Wykorzystywany jest on w przemyśle spożywczym. Stanowi także bardzo ważny produkt eksportowy.


POWIĄZANE

Polska Izba Mleka przytoczyła za Instytutem Żywności i Żywienia jego opinię na t...

Mleko w skupie drożeje, rosną ceny zbytu produktów mlecznych w Polsce i na świec...

"Laur Eksperta" to jeden z najbardziej prestiżowych znaków jakości, którego cele...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę