OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Fakty i mity o mleku

3 grudnia 2015
„Fakty i mity o mleku” to cykl konferencji organizowanych od kilku lat przez Polską Izbę Mleka. Na 2014 rok zaplanowane zostały dwa spotkania, z których pierwsze odbyło się 2 kwietnia w Białymstoku. Poświęcone było oczywiście roli mleka i jego przetworów, jak również konsekwencjom ich braku w codziennej diecie dzieci i młodzieży.

     


Rozmawiano o tym, że pomimo dość wysokiej świadomości konsumentów o roli mleka i jego przetworów, zapominamy o nim w układaniu naszego codziennego jadłospisu, choć stanowi jeden z ważniejszych elementów piramidy żywieniowej. Mleko jest przecież najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i wielu witamin. Dzięki niemu jest również możliwy prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.
W tegorocznej debacie ekspertami byli lekarze na co dzień pracujący w Klinice Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Prof. dr hab. n. med. Janina Danuta Piotrowska – Jastrzębska, w trakcie swojego wykładu zwróciła uwagę na to, jak ogromną rolę odgrywa prawidłowe żywienie, będące głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym zarówno na stan zdrowia, jak również procesy rozwojowe dzieci i młodzieży. Profesor Jastrzębska wskazała jednoznacznie, w okresie niemowlęcym i dziecięcym występują jedynie zaburzenia karmienia, natomiast u dzieci starszych i młodzieży możemy mówić o zaburzeniach odżywiania.
Skutkiem nieprawidłowości w codziennym odżywianiu, w którym bardzo często brakuje mleka oraz jego przetworów, jak również innych produktów będących podstawą racjonalnego żywienia, są wg oceny prof. Piotrowskiej – Jastrzęskiej: niedożywienie, nadwaga, jak również coraz bardziej niepokojące zjawisko, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży - otyłość.
Ważnym elementem, który pomoże zachować równowagę organizmu i nie pozwoli na pojawienie się niepokojących objawów, a w konsekwencji zaburzeń jego funkcjonowania, jest odpowiednio zbilansowana dieta. Nie może w niej zabraknąć mleka i jego przetworów, obok innych równie wartościowych składników naszej codziennej diety.
Kolejny ekspert Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, dr n. med. Irena Białokoz -  Kalinowska poruszyła natomiast tematykę wpływu mass mediów na aktualne wybory konsumenckie w zakresie odżywiania i tego, w jaki sposób powinniśmy weryfikować skierowane do nas informacje. Zwróciła uwagę na wiele aspektów, które mają wpływ na to, iż często wybieramy te produkty, które niejednokrotnie nie powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.
Kontynuację tematu nieprawidłowości odżywiania podjęła również Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka, Agnieszka Maliszewska. Podkreśliła, że w Polsce ciągle spożywamy zbyt mało mleka i produktów mleczarskich. Mimo, iż spożycie z roku na rok wzrasta i w ubiegłym roku osiągnęło poziom ok. 197 l/mieszkańca, wciąż jesteśmy daleko za pozostałymi krajami Unii Europejskiej. W celu zwiększenia spożycia mleka wśród naszych rodaków, Polska Izba Mleka nie ustaje w ciągłej promocji i organizacji przedsięwzięć mających na celu edukację zarówno dzieci, młodzieży, jak również dorosłych w temacie mleka.
Konferencja „Fakty i mity o mleku”, która odbyła się w Białymstoku 2 kwietnia 2014 roku. Sfinansowana została z Funduszu Promocji Mleka.

POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę