Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Gospodynie z Suwalszczyzny chcą wypromować regionalne sery

10 grudnia 2003

Kilkanaście gatunków tradycyjnych serów z przyprawami chcą wypromować gospodynie z Suwalszczyzny, które zawarły "porozumienie serowarskie".

Gospodynie z takich miejscowości jak Wiżajny i Rutka Tartak na Suwalszczyźnie podpisały w Wiżajnach porozumienie o współpracy i promocji lokalnych produktów. Powołały do tego celu grupę producencką, która zajmie się sprzedażą serów.

Kobiety z pokolenia na pokolenie produkują tam twarde sery, podobne do sera żółtego, tylko z dodatkami papryki, kminku, mięty, czosnku czy ziół.

Sery z wyglądu przypominają oscypki. Wyrabia się je w specjalnych cedzakach. Kobiety w zależności od rodzinnej tradycji przyprawiają je w znany sobie sposób, a potem sprzedają turystom i agrowczasowiczom.

"Niedawno byli u nas goście z Francji i pokazaliśmy im nasze wyroby. Byli zachwyceni smakiem i dziwili się dlaczego nie promujemy takich produktów na zewnątrz. Zaproponowali, by kobiety się zorganizowały" - powiedział wójt gminy Wiżajny, Jerzy Gora.

Wójt dodał, że kobiet nie długo trzeba było namawiać do zrzeszenia. Postanowiły zawojować rynek mleczarski, zwłaszcza, że od dawna były pytane przez hurtowników o możliwość współpracy.

Kobiety mogą wyprodukować dziennie kilkaset kilogramów serów. Najprawdopodobniej już niedługo trafią one do sklepów w Suwałkach.


POWIĄZANE

tak merytorycznie jak zawsze oraz tak nowatorsko jak nigdy dotąd! Tegoroczna edy...

Spotkanie ministra Stefana Krajewskiego z przedstawicielami organizacji związkow...

Czy Europa pójdzie tą samą drogą? Australia wprowadza unikalne i surowe w skali ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę