Jaka genetyka-tyle białka

19 listopada 2003

Zawartość białka w mleku jest cechą w znacznym stopniu uzależnioną od czynników genetycznych, a większość z przeprowadzonych badań wskazuje, że poziom białka w dawce pokarmowej nie ma istotnego wpływu na zawartość białka w mleku.

Pamiętajmy jednak, że zwiększona zawartość białka w białym surowcu nie zawsze musi być powodem do zadowolenia hodowcy. Może świadczyć na przykład o stanie podklinicznego lub klinicznego zapalenia wymienia. Wzrasta wówczas zawartość albuminy i globulin w mleku, nie zmienia się natomiast poziom kazeiny. Jednak pomimo znaczącego wpływu genetyki istnieje możliwość zwiększenia zawartości białka w mleku poprzez żywienie krów. Największy wpływ na zawartość białka w mleku ma pobranie energii, a nie jak mogłoby się wydawać pobranie białka. Niedobór energii w dawce pokarmowej powoduje szybkie zmniejszenie zawartości białka nawet do 0,3 jednostki procentowej. W takiej sytuacji najlepszym sposobem na poprawę jest zwiększenie ilości energii pobranej z paszą. Jak to uzyskać? Poprzez zwiększenie spożycia energetycznych pasz treściwych. Zwiększenie udziału kiszonki z kukurydzy w dawce pokarmowej lub poprawę wartości energetycznej pasz objętościowych.

Pobranie energii powyżej zapotrzebowania krowy ma już niewielki wpływ na zawartość i wydajność białka.
Tak więc dodatek pasz treściwych do dawki zbilansowanej energetycznie w bardzo małym stopniu zwiększa zawartość białka.


POWIĄZANE

Naukowcy SGGW chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z przedsiębiorcam...

Przy ZPM Mrągowo powstaje najnowocześniejszy Zakład Produkcji Sproszkowanych Wyr...

Polska Izba Mleka planuje przekazanie stanowiska polskiego przemysłu mleczarskie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę