Infinito

Ketoza - choroba wysoko wydajnych krów mlecznych

19 czerwca 2002


Ketoza jest jedną z najczęstszych chorób przemiany materii u bydła. Szczególnie narażone na nią są krowy wysokomleczne, będące w szczytowym okresie laktacji. Jej wystąpienie może być przyczyną poważnych strat w produkcji (spadek wydajności mlecznej krów nawet o 30%). Główną przyczyną tej choroby jest niewłaściwe żywienie krów w okresie okołoporodowym i w pierwszych dniach laktacji.
Do najważniejszych błędów popełnianych przez hodowców należą:

  • podawanie niezbilansowanych dawek pokarmowych zawierających nadmiar białka, a niedostateczną ilość łatwostrawnego włókna;
  • skarmianie paszami zawierającymi substancje ketogenne, takimi jak złej jakości kiszonka z dużą zawartością kwasu masłowego, śruta poekstrakcyjna zawierająca znaczne ilości tłuszczu, pasze roślinne z kwaśnych gleb;
  • podawanie dawek pokarmowych zawierających niewłaściwie dobrany poziom energii w stosunku do aktualnego stanu fizjologicznego zwierzęcia, kierunku i wysokości produkcji.

W organizmie chorego zwierzęcia zachodzą procesy podobne do występujących w czasie głodzenia, tzn. niedobór związków energetycznych powoduje uruchomienie rezerw pochodzących głównie z tłuszczu zapasowego znajdującego się w tkance podskórnej. Dochodzi wówczas do tzw. niepełnego spalania tłuszczów i zwiększeniu się ilości związków ketonowych we krwi, moczu oraz mleku. Wystąpienie objawów zależy od poziomu tych związków we krwi. Hodowcy często nie zauważają objawów występujących w tzw. podklinicznej (utajonej) postaci tej choroby. Należą do nich: spadek wydajności mleka o 15%, zmniejszenie apetytu, oddawanie zmniejszonej ilości suchego i zbitego kału, zmiana smaku i zapachu mleka oraz warzenie się mleka po podgrzaniu. W miarę nasilania się procesu chorobowego można wyczuć acetonową woń wydychanego powietrza. W ostrym przebiegu choroba może prowadzić nawet do upadków zwierząt.

Zapobieganie ketozie polega na prawidłowym żywieniu, z uwzględnieniem zapotrzebowania na substancje węglowodanowe krów mlecznych. Należy dbać o prawidłowy bilans wszystkich składników pokarmowych, odpowiedni poziom witamin i składników mineralnych oraz w miarę możliwości wykluczyć (bądź zmniejszyć) skarmianie paszami ketogennymi. Zaleca się również, zwłaszcza w oborach o dużej wydajności mlecznej krów, przeprowadzanie co 3-4 miesiące testowych badań profilaktycznych pozwalających wykryć zagrożenie i podjęcie odpowiedniego leczenia stada.


Źródła:
  • Tygodnik " Plon " nr 44 / 2000 - artykuł autorstwa Marka Kalinowskiego pt. " Spadek mleczności i powikłania "
  • Zenon Tomicki - "Diagnostyka kliniczna i choroby niezakaźne zwierząt domowych "

POWIĄZANE

Wraz z Europejską Federacją Producentów Mieszanek Paszowych FEFAC, Copa i Cogeca...

23 lipca 2016 roku w Lubawie odbyło się spotkanie rolników z Warmii i Mazur  z M...

Bogata tradycja, wiele rodzajów serów i ich niepowtarzalny smak. Oto cechy, któr...


Komentarze

...Potrawa zdrowa i z glinianego półmiska smakuje...
NAJNOWSZE ARTYKUŁY
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę