OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Laboratorium Analiz Mleka LAB–MLEK

20 grudnia 2005
Laboratorium Analiz Mleka LAB–MLEK Sp. z o.o. w Olsztynie prowadzi działalność w zakresie analiz mleka surowego do skupu. LAB – MLEK, jako samodzielny podmiot gospodarczy (KRS nr. 51140) funkcjonujący w oparciu o przepisy Kodeksu Handlowego, spełnia wymogi laboratorium niezależnego. Na jego działalność nie mają wpływu producenci, przetwórcy, jak również konsumenci, oraz aparat administracji państwowej.

 

Udziałowcami Spółki są: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Instytut Mleczarstwa w Warszawie, „Mlekovita” Sp. z o.o. w Morągu, SM Ostrołęka, OSM Giżycko, „Mleczarnia Olsztyn” Sp. z o.o. w Olsztynie, SM Lubawa, Spółdzielnia Usług Technicznych „Mlecztech” w Olsztynie.
Rzetelność realizowanych usług laboratoryjnych gwarantują wysokie kwalifikacje laborantek, z których 6 legitymuje się wyższym wykształceniem, zaś siódma kończy studia zaoczne. Międzylaboratoryjne badania porównawcze, prowadzone przez krajowe laboratoria referencyjne w Puławach i Parzniewie, potwierdzają wysoką jakość usług LAB-MLEKu, którego wyniki plasują się w czołówce objętych badaniami laboratoriów.

W celu zwiększenia wiarygodności wyników badań, wdrożony został system jakości w oparciu o normę PN–EN ISO/IEC 17025:2001 i laboratorium poddało się procedurom akredytacyjnym w Polskim Centrum Akredytacji uzyskując certyfikat akredytacji Nr AB 478. Na podstawie art. 24 ust. 3 Ustawy z dnia 29.01.04 o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U. Nr 33 poz. 287 z późn. zm.) Główny Lekarz Weterynarii zatwierdził laboratorium do badań urzędowych w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (mleko surowe ).
Laboratorium spełnia wszystkie wymagania zawarte w art. 21 Ustawy z dnia 20.04.04 o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. 93 poz. 897) oraz w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22.08.05 (Dz.U. 53 poz. 469) w zakresie oznaczania zawartości tłuszczu w mleku uwzględnianej przy rozliczaniu wykorzystania indywidualnej ilości referencyjnej.
Zakres wykonywanych analiz obejmuje:

  • Oznaczenie ogólnej liczby ustrojów przy użyciu BactoScanu 8000 S – metoda akredytowana,
  • Oznaczenie składu chemicznego mleka tj. zawartości białka, tłuszczu przy użyciu MilkoScanu 4000 – metoda akredytowana,
  • Określenie ilości komórek somatycznych przy użyciu Fossomatica – metoda akredytowana.
  • Oznaczanie temperatury zamarzania mleka metodą krioskopową przy użyciu Krioskopu firmy GERBER - metoda akredytowana.
  • Oznaczanie antybiotyków i sulfonamidów przy użyciu mikrobiologicznych testów wskaźnikowych.

Miesięcznie ocenianych jest ponad 11 tysięcy prób mleka dostarczonych przez 7 mleczarni obsługiwanych przez LAB-MLEK, rolnicy zlecają również badanie mleka od swoich krów, około 1 tys. prób rocznie.
Należy podkreślić anonimowy charakter badań dostarczonych prób. W chwili obecnej próby pobierane są przez służby surowcowe poszczególnych zakładów i jedynie one dysponują dokumentami umożliwiającymi identyfikację producenta mleka na podstawie numeru próby.

Wyniki przeprowadzonych badań klienci otrzymują natychmiast pocztą elektroniczną i (lub) na dyskietce, i (lub) na wydruku.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę