OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Maćkowy ma już pół wieku

25 lutego 2003

Pół wieku istnienia będzie w tym roku świętować Spółdzielnia Mleczarska Maćkowy. Jest ona jednym z najnowocześniejszych zakładów mleczarskich, do czego przyczyniała się 18-letnia prezesura pani Teresy Krystman. Wyroby z Maćków znane są dziś nie tylko w Europie, ale i po drugiej stronie Atlantyku.

Spółdzielnia Mleczarska Maćkowy powstała w 1953 roku w Gdańsku. Jest jednym z największych na Wybrzeżu zakładów mleczarskich. Posiada 3 zakłady produkcyjne:  w Gdańsku,  w Trąbkach Wielkich i w Górowie Iławieckim. Każdego dnia w mleczarni przerabia się około 200 tysięcy litrów mleka najwyższej jakości. Załoga liczy 500 pracowników.

 Maćkowy nie są producentem mleczarskiej masówki, lecz mlecznej galanterii, o szczególnych walorach smakowych i akceptowanych przez rynek kompozycjach – mówi prezes Teresa Krystman.

Spółdzielnia w drodze do Unii Europejskiej stawia na jakość wyrobów i sprawność procesów zarządzania. W czerwcu 2000 roku SM Maćkowy nadano Certyfikat Zatwierdzenia Systemu Zarządzania Jakością wg ISO 9001 wydany przez Lloyd's Register Quality Assurance - Polska. Firma spełnia także wymogi systemu HACCP. Ponad to na długiej liście nagród, wyróżnień i tytułów znajdują się m.in. :

- produkt zalecany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii kierowaną przez prof. Z. Religę dla mleka acidofilnego
- certyfikat Jakości Q dla Mleka Milkat
- Polska Dobra Żywność dla 35 produktów - znak wyróżniający najlepszej jakości produkty żywnościowe, wytwarzane z krajowych surowców nadawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- wyróżnienie na Targach TASPOL '2000 mleko UHT o obniżonej zawartości laktozy MILAKT (jedyny w Polsce producent tego typu mleka, niezbędnego ze względów zdrowotnych dla 37% Polaków)
- Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najciekawszy produkt targów dla biojogurtów owocowo-warzywnych, Maj 2000 Mleczna Rewia 2000
- Hit Polagra za biojogurty owocowo-warzywne POLAGRAFOOD 2000

Od lat inwestuje się tutaj w nowoczesny park maszyn i nowe technologie. Obecnie Spółdzielnia Maćkowy jest jednym z 26 polskich zakładów mleczarskich, które bez żadnych ograniczeń i warunków będą mogły sprzedawać swe wyroby na rynkach Unii Europejskiej. Unia Europejska, w sensie obowiązujących w niej przepisów, norm i obyczajów jest u nas obecna od dawna – mówi prezes Teresa Krystman. W tym roku, kosztem 13 milionów złotych, wykonamy niezbędne inwestycje, m.in. związane z poprawą warunków socjalnych załogi i zadaszeniem ekspedycji. Różnorodność galanterii mlecznej, jakość produktów, atrakcyjność kolorowych opakowań, pozwala traktować nasze wyroby jako w pełni konkurencyjne na rynku europejskim – ze spokojem konkluduje pani prezes.

Już teraz pewna ilość mleka UHT i galanterii mlecznej Maćkowy wysyłana jest do Kanady. Nie do końca wyjaśnioną tajemnicą jest pojawianie się wyrobów Maćków na rynku amerykańskim, gdzie np. w Chicago mleko UHT sprzedaje się po 4 dolary za litr. Być może to "mleczni przemytnicy" nielegalnie zarabiają na gdańskich wyrobach. Spółdzielnia zainteresowana jest również rynkami wschodnimi, współpracuje z Kaliningradem, nawiązała kontakty z Ukrainą, gdzie istnieje zainteresowanie wspólną produkcją przy wykorzystaniu zbędnych w Polsce, ale wciąż sprawnych maszyn.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę