OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Polskie mleczarnie zmieniają strukturę produkcji

3 czerwca 2011
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, dobra sytuacja na światowym rynku mleka, przejawiająca się wysokimi cenami tzw. commodities (mleko w proszku, masło) przełożyła się na zmianę struktury produkcji w kraju. W przeciągu pierwszych czterech miesięcy br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej zwiększyły przede wszystkim produkcję przetworów stałych.

Jak podaje Bank BGŻ, w okresie tym wytworzono o ponad 22 proc. więcej niż w analogicznym czasie 2010 r. mleka i śmietany w postaci stałej - produkcja osiągnęła poziom 40,6 tys. t - oraz o prawie 2 proc. więcej masła (58 tys. t).
Podobnie jak w ubiegłym roku dynamicznie rozwijała się produkcja serów świeżych i twarogów - w styczniu-kwietniu br. zwiększyła się o ponad 8 proc., do 128 tys. t, wyhamowało natomiast obserwowane od wejścia Polski do UE tempo wzrostu produkcji jogurtów - do niespełna 1 proc. w skali rocznej. Ponadto, o prawie 10 proc. zmniejszono przetwórstwo mleka na śmietanę, a o ponad 3 proc. na sery dojrzewające.
Zwiększone w stosunku do 2010 r. ilości mleka w proszku kierowane były w głównej mierze na rynki zagraniczne. W I kwartale br. eksport mleka i śmietany zagęszczonych zwiększył się o prawie 30 proc. w relacji rocznej do 25,6 tys. ton. Zawdzięczamy to przede wszystkim zwiększonym zakupom ze strony Algierii, gdzie sprzedaliśmy 8,7 tys. t produktu wobec zaledwie 0,5 tys. t w ubiegłym roku. Dzięki wzrostom cen zarówno OMP jak i PMP na rynkach światowych, wartość ich wywozu w badanym okresie zwiększyła się o 67 proc. do 60,5 mln EUR.
Biorąc pod uwagę wolumen, w I kwartale br. przedsiębiorstwa zwiększyły także eksport masła - o około 62 proc. do 10,2 tys. ton. Podstawowym rynkiem zbytu w tym roku stały się Niemcy z około 21 proc. udziałem oraz Uzbekistan (15 proc.) i Niderlandy (12 proc.).
W przypadku pozostałych przetworów mleczarskich odnotowano spadek ilości wywozu. Sprzedaż zagraniczna serów i twarogów obniżyła się o około 13 proc. w relacji rocznej do 29,0 tys. t, jogurtów, maślanki o 6 proc. do 31,5 tys. t, zaś mleka płynnego i śmietany o 68 proc. do 20,3 tys. ton.
Niemniej, wysokie ceny przetworów sprawiły, że całkowita wartość eksportu artykułów mlecznych zwiększyła się o około 14 proc. do 269,4 mln EUR, w tym mleka w proszku o 67 proc. do 60,5 mln EUR, masła o 117 proc. do 38,0 mln EUR a serwatki utrzymała się na poziomie z 2010 r., tj. 23,4 mln EUR. Spadły natomiast przychody ze sprzedaży jogurtów - o około 2 proc. do 32,1 mln EUR oraz serów - również o około 2 proc. do 90,6 mln EUR.
Po ożywieniu notowanym w ubiegłym roku, w I kwartale br. ponownie obniżyły się obroty handlowe z Rosją. Wartość eksportu przetworów mleczarskich do tego kraju zmniejszyła się o około 30 proc. do 10,4 mln EUR. Niemniej, co istotne, nadal rośnie sprzedaż w tym kierunku serów - w okresie styczeń-marzec br. o 8 proc. do 7,7 mln EUR.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę