Rekordowa konsumpcja sera w 2004 roku

25 lutego 2005

Szwajcarzy pobili w minionym roku nowy rekord w konsumpcji sera: średnio każdy Szwajcar zjadł go 20 kg. Jest to o 3% więcej niż w 2003 roku - poinformowała w czwartek Organizacja Sera Szwajcarskiego (KOS).

Całkowita konsumpcja wyniosła 87 185 ton sera, o 2531 ton więcej niż rok wcześniej dodała KOS.

Ten przyrost dotyczył głównie serów lokalnych, których skonsumowano o 2586 ton więcej, podczas gdy spadła o 56 ton konsumpcja serów importowanych.

Wzrosła również szwajcarska produkcja sera o 1,4% do 162 397 ton. Największy przyrost zanotowano w produkcji serów kozich i owczych.

Największymi konsumentami sera w Europie są Grecy, którzy zjadają rocznie 26,6 kg (dane za 2002 rok) sera na głowę i Francuzi z 24 kg (w 2002 r.).


POWIĄZANE

Najnowsze prognozy FAO zakładają, że w 2016 roku w skali całego świata eksport m...

W drugim półroczu 2016 roku ceny mleka systematycznie rosną. Rolnicy mają nadzie...

Jak podaje za GUS, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rewizyjny, cena ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę