Advertisement

Rekordziści w konsumowaniu sera

28 lutego 2005

Szwajcarzy pobili w minionym roku nowy rekord w konsumpcji sera: średnio każdy Szwajcar zjadł go 20 kg. Jest to o 3 proc. więcej niż w 2003 roku - poinformowała Organizacja Sera Szwajcarskiego (KOS).

Całkowita konsumpcja wyniosła 87 185 ton sera, o 2531 ton więcej niż rok wcześniej dodała KOS.

Ten przyrost dotyczył głównie serów lokalnych, których skonsumowano o 2586 ton więcej, podczas gdy spadła o 56 ton konsumpcja serów importowanych.

Wzrosła również szwajcarska produkcja sera o 1,4 proc. do 162 397 ton. Największy przyrost zanotowano w produkcji serów kozich i owczych.

Największymi konsumentami sera w Europie są Grecy, którzy zjadają rocznie 26,6 kg (dane za 2002 rok) sera na głowę i Francuzi z 24 kg (w 2002 r.).


POWIĄZANE

W tym roku, w ramach XXIV atestacji żywności w Programie „Doceń polskie”, certyf...

Dyrekcja Generalna Zdrowia i Ochrony Konsumentów, Komisji Europejskiej po przepr...

Od połowy maja, przez miesiąc hasłem „Pełne mleko energii” producent łaciatego a...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę