MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Rekordziści w konsumowaniu sera

28 lutego 2005

Szwajcarzy pobili w minionym roku nowy rekord w konsumpcji sera: średnio każdy Szwajcar zjadł go 20 kg. Jest to o 3 proc. więcej niż w 2003 roku - poinformowała Organizacja Sera Szwajcarskiego (KOS).

Całkowita konsumpcja wyniosła 87 185 ton sera, o 2531 ton więcej niż rok wcześniej dodała KOS.

Ten przyrost dotyczył głównie serów lokalnych, których skonsumowano o 2586 ton więcej, podczas gdy spadła o 56 ton konsumpcja serów importowanych.

Wzrosła również szwajcarska produkcja sera o 1,4 proc. do 162 397 ton. Największy przyrost zanotowano w produkcji serów kozich i owczych.

Największymi konsumentami sera w Europie są Grecy, którzy zjadają rocznie 26,6 kg (dane za 2002 rok) sera na głowę i Francuzi z 24 kg (w 2002 r.).


POWIĄZANE

Najnowsze opracowania ekonomistów z SGH pt. Koninktura w rolnictwie IV kwartał 2...

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę