Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ser koryciński... na znaczku pocztowym

17 sierpnia 2015
Regionalny przysmak z Podlaskiego ser koryciński, będzie już nie tylko cieszył podniebienie, ale też wzrok. Poczta Polska właśnie wydała znaczek z obrazkiem sera.

Znaczek pojawił się w nowej serii PP - "Polskie produkty regionalne" w nakładzie ok. 270 tys. sztuk - zapowiedział PAP Life wójt gminy Korycin, Mirosław Lech. Jego zdaniem znaczek jest świetną promocją sera, bo dzięki temu mogą go poznać adresaci z całego świata.

 

Wójt Korycin dodał, że to też dobra promocja przed niedzielnym wydarzeniem, jakie szykuje się w Korycinie - XII Dni Sera.

 

Ser koryciński jest znany nie tylko w regionie, ale można go kupić w sklepach w całej Polsce. Zdaniem wójta, popularnością przebija nawet oscypka. Ser koryciński swojski to lokalna odmiana żółtego sera podpuszczkowego produkowana z niepasteryzowanego mleka krowiego. Wytwarza go około 30 producentów ze zrzeszenia w kilku miejscowościach gminy Korycin.

 

Lech powiedział, że tradycyjnie do sera dodawało się jedynie sól. Obecnie można go kupić w wersji z różnymi ziołami, świeży albo "wyleżakowany". Wójt dodał, że niektórzy lubią jak ser "chrupie", wtedy musi być świeży, inni wolą jak nieco poleży, zmieni się jego konsystencja i będzie miał intensywniejszy smak.

 

Ser można jeść w plasterkach, tak po prostu jak przekąskę - zachwala Lech - ale też jest dobrym dodatkiem do sałatek, potraw rybnych i mięsnych, ale też przekąską do piwa.

POWIĄZANE

tak merytorycznie jak zawsze oraz tak nowatorsko jak nigdy dotąd! Tegoroczna edy...

Spotkanie ministra Stefana Krajewskiego z przedstawicielami organizacji związkow...

Czy Europa pójdzie tą samą drogą? Australia wprowadza unikalne i surowe w skali ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę